Nagyvilág

Lefeleznék a britek a bevándorló egyetemisták számát

A brit belügyminisztérium tervei szerint közel felére csökkentenék az ország egyetemein tanuló bevándorló diákok számát – írja a Guardian.

Az intézmények vezetői rémülettel értesültek a hírekről, mert mint mondják, sok külföldi diák vízumát korábban is téves alapon utasították el.

Amber Rudd belügyminiszter az októberi pártkonferencián már belengette, hogy keményebb vízumkövetelmények léphetnek életbe az alacsonyabban jegyzett egyetemek esetében, de a létszámcsökkentés sokkal súlyosabb lehet a vártnál.

A rendelkezésre álló adatok szerint a belügyminisztérium a jelenleg 300 ezer Nagy-Britanniában tanuló külföldi diák számát 170 ezerre csökkentené. 

A bevándorló diákok évente 10,7 milliárd fonttal gyarapítják a brit gazdaságot.

Az egyik vezető egyetem neve elhallgatását kérő igazgatója őrültségnek nevezte a terveket és hozzátette, a politika leüti a gazdaságot.

Colin Riordan professzor, a Cardiff University alkancellárja úgy fogalmazott, a belügyminisztérium láthatóan úgy döntött, hogy a diákok számának megvágásával hozzák egyensúlyba a nettó migrációt, csakhogy a bevándorlók által generált általános problémákat nem ez a társadalmi réteg okozza.

Mint arról korábban írtunk, a Brexit drámai hatással lehet a kint tanuló magyar egyetemistákra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik