Nagyvilág

Olasz kormányválság: időt kért az államfő

Az olasz elnöki palotából kiszivárogtatott információk szerint Sergio Mattarella vasárnap jelenti be, kit kíván miniszterelnöknek kinevezni a lemondását szerdán benyújtott Matteo Renzi helyére.

Az államfő a három legnagyobb parlamenti párttal zárta a csütörtökön indított konzultációkat. Ezek végén rövid nyilatkozatot tett, hangsúlyozva, hogy Olaszországnak minél gyorsabban működőképes kormányra van szüksége. Egységes olasz választási rendszer hiányában jelenleg lehetetlen új parlamenti választásokat tartani, vagyis kizárta a előrehozott választások mielőbbi megtartásának lehetőségét.

Mattarella a pártok jelzései alapján fogja megnevezni a kormányfőjelöltet, aki az olasz gyakorlat szerint fenntartással fogadja majd el a felkérést, azaz először felméri, mekkora támogatottságot élvez a parlamenti pártok részéről. Ha elfogadja a kinevezést, már a jövő hét elején leteheti az esküjét.

Az olasz sajtó találgatásai szerint Sergio Mattarella a balközép Demokrata Párt (PD) vezette jelenlegi kormánytöbbséggel képzeli a folytatást, a lemondott Matteo Renzi helyett egy új miniszterelnökkel. Sajtóinformációk szerint a PD három nevet javasolt az államfőnek, közöttük a legesélyesebbnek tűnő Paolo Gentiloni külügyminiszterét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik