Nagyvilág

Obama elrendelte az elnökválasztás átvilágítását

Valamennyi számítógépes támadás teljes átvizsgálását kérte az amerikai elnök. Erről az elnök terrorellenes küzdelemmel és belbiztonsággal foglalkozó tanácsadója, Lisa Monaco beszélt egy pénteki sajtóreggelin.

A hackertmadásokat illetően lehetséges, hogy átléptünk bizonyos küszöböt, és meg kell értenünk mi történt, le kell vonnunk a konzekvenciákat, és meg kell osztanunk egymással néhány leckét is, amelyet megtanultunk

– mondta a Christian Science Monitor című lap által szervezett sajtóbeszélgetésen-

A tanácsadónő azonban arról nem beszélt, hogy vajon a rendelkezésre álló adatok, dokumentumok, elemzések átvizsgálása után nyilvánosságra hozzák-e a vizsgálat eredményeit, de a Kongresszus illetékes politikusaival közlik a vizsgálat megállapításait.

Érett már

A számítógépes támadásokra vonatkozó vizsgálatokat a kongresszus egyes, elsősorban demokrata párti politikusai már többször sürgették, annál is inkább, mert nyilvánosan is hangoztatott gyanújuk szerint orosz hackerek állhattak az akciók hátterében, ezért, hogy megpróbálják befolyásolni a választási folyamatot.

Októberben kormányzati tisztségviselők beszéltek arról, hogy az orosz vezetés által támogatott hackerek törték fel a Demokrata Párt Országos Bizottsága, továbbá a demokraták választási kampánycsapata, Clinton kapánymenedzsere vagy munkatársai, valamint más politikai szervezetek számítógépes rendszerét. Moszkva mindvégig cáfolta ezt.

Trump szerint ez is hülyeség

Korábbban még elnökjelöltként Donald Trump elvetette a politikai motivációjú hackertámadásokat és a héten a Time magazinnak (amely az Év Emberének választotta) adott interjújában megismételte, az orosz politikai vezetés nem vett részt a hackertámadásokban, s szerinte nem is bátorította ezeket.

Nem hiszem, hogy beavatkoztak. Ezt nem megvitatni kell, hanem nevetni rajta. Valahányszor teszek valamit, azt mondják, hogy Oroszország beavatkozott. De miért is ne jöhetnénk ki Oroszországgal? Segíthetnek nekünk az Iszlám Állam elleni harcban, amely mindkettőnknek emberéletekbe és pénzbe kerül. És az oroszok hatékonyak és okosak

– fogalmazott.

Pénteken az NBC televízió meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy mind a 17 amerikai hírszerző szervezet egyetért abban, hogy Oroszország volt a hackertámadások hátterében, Obama pedig aggódik, hogy Oroszország büntetés nélkül megússza ezt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik