Nagyvilág

Meghalt a legendás amerikai űrhajós

Elhunyt az ember, aki első amerikaiként megkerülte a Földet és aki legidősebbként járt a kozmoszban.

95 éves korában elhunyt John Glenn, az űrkutatás történetének egyik legfontosabb személyisége, az első amerikai, aki a világűrben megkerülte a Földet. Glenn e nagy tettét 1962-ben hajtotta végre a Friendship (Barátság) 2 űrkapszulában.

Glenn asztronauta karrierje előtt szolgált a hadseregben a második világháborúban és a koreai háborúban is. Később tesztpilótaként rekordot állított fel: a leggyorsabb kontinenst átrepülő pilóta lett. Ezután került be a NASA Mercury 7 űrprogramjába.

Űrrepülése után 25 éven át szolgált az amerikai szenátusban demokrata politikusként. És az űrutazásainak még nem volt végük: 1998-ban a valaha volt legidősebb emberként visszatért a kozmoszba, 77 éves volt ekkor, rekordot is állított fel ezzel.

Az idős exűrhajóst egy hete ápolták az ohiói Columbus kórházában, gyermekei és 73 éves felesége mellett érte a halál. Várhatóan az arlingtoni nemzeti sírkertben temetik majd el. Haláláról John Kasich ohiói kormányzó is megemlékezett:

Annak ellenére, hogy mélyen berepült az űrbe és a Capitol Hill magaslataira, a szíve sose hagyta el állhatatos ohiói gyökereit. Isten áldjon, John Glenn!

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik