Nagyvilág

Magyarázkodni kényszerült a dán képviselő, aki lövetne a menedékkérőkre

A Facebookon azt írta, hogy figyelmeztető lövésekre gondolt.

Magyarázkodni kényszerült a bevándorlásellenes Dán Néppárt képviselője, Kenneth Kristensen Berth, miután egy vitában azt fejtegette, hogy lőni kellene az Európa felé tartó menedékkérőkre.

Berth, aki uniós ügyekben a Dán Néppárt szóvivője, azt mondta: figyelmeztetni kellene a hajón érkező menedékkérőket, hogy nem léphetnek Európa területére, mert tüzet nyitnak rájuk. A vita moderátora visszakérdezett, hogy valóban ezt gondolja-e, mire Berth azt felelte: ez egy példa arra, hogy mit lehetne tenni az EU határainak védelme érdekében.

A politikus vitapartnere, Stine Bosse, a Dán Európai Mozgalom elnöke azt mondta: nehezen hiszi el, hogy Berth tényleg ezt mondta. „Nem állhat ki ide azzal, hogy lőni kellene az emberekre a Földközi-tengeren, ezt nem vagyok hajlandó elhinni” – jelentette ki.

Miután Berth megjegyzését felkapták a közösségi oldalakon, a politikus a Facebookon próbálta tompítani az általa mondottakat.

Természetesen nem úgy gondoltam, hogy egy NATO- vagy Frontex-parancsnokság alatt álló hajóról kellene tüzelni azokra, akik megpróbálnak átkelni a Földközi-tengeren. Úgy értettem, hogy figyelmeztető lövéseket kellene leadni azokra a hajókra, amelyek európai területi vizekre érkeznek”

– jelentette ki. (The Local)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik