Nagyvilág

Visszautasították egy ázsiai útlevéligénylését, mert azt hitte a szoftver, hogy csukva van a szeme

Az ázsiai származású férfi jót nevetett a „rasszista” programhibán.

Nem fogadta el az új-zélandi belügyminisztérium arcfelismerő szoftvere egy ázsiai származású férfi útlevélfényképét, mert úgy érzékelte, a jelentkező szemei csukva vannak – miközben jól láthatóan nyitva voltak. A tajvani születésű, de Új-Zélandon nevelkedett Richard Lee a Facebook-oldalán osztotta meg a visszautasításról szóló üzenetet, amin elmondása szerint jót nevetett.

„Egy robot volt, nincs harag” – mondta el a 22 éves egyetemista a Reuters brit hírügynökségnek az esettel kapcsolatban. Lee hozzátette: a szemei amúgy is kicsik, és az arcfelismerő rendszerek még gyerekcipőben járnak és nem valami kifinomultak. A fiatalember inkább viccesnek találta a hibaüzenetet – írta a New Zealand Herald. Később ki is rakott egy átalakítot fotót saját magáról a Facebook-oldalára, azzal a szöveggel, „remélem ezt elfogadják”.

Lee egyébként végül megkapta az útlevelét. Elmondása szerint az elutasítás után felhívta a belügyminisztériumot, hogy megtudja, miért nem fogadták el a fényképét, és azt a választ kapta, hogy az egyenetlen megvilágítás volt a gond. Majd csinált pár új képet a postán, és azok közül az egyik már átment a rendszeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik