Nagyvilág

Kémbotrányba keverték az oroszok a segélyszervezetet

Páros lábbal szállnak bele az oroszok a civilekbe, már a megszállt Kelet-Ukrajnában is. Most épp egy cseh segélyszervezet ellen vezényelnek le hadjáratot.

Dokumentumfilmet ad le szerdán az orosz TV Centr arról, hogy szerintük kémkedik az orosz megszállás alatt lévő Kelet-Ukrajnában a cseh People in Need (Emberek Szükségben) segélyszervezet. A Donyeck-medencében tevékenykedő szervezetet korrupcióval is vádolják. A szervezet azzal védekezik, hogy csak le akarják járatni őket.

A szervezet még november 25-én akkreditálta magát a hatóságoknál azzal, hogy segíteni szeretnének a szükségben lévő embereken. Šimon Pánek igazgató szerint lejárató kampány folyik ellenük (ami nem lenne meglepő annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin évek óta külföldi titkos ügynököket lát minden nem kormányhoz kötődő civil szervezetben).

Pánek szerint pár napja maszkos kommandósok kíséretében érkeztek újságírók is. Ők végigfilmeztek egy razziát is. Az igazgató tagadja a gyanúsítgatást, mind a korrupció, mind a kémkedés ügyében. Szerinte a szervezete átlátható és pártatlanul végzi a munkáját. Mellesleg egy orosz politológus azt mondta az Aktualněnak, hogy felső szintű orosz utasítás nélkül ilyen vegzálás nem is történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik