Nagyvilág

Ferenc pápa az ürülékhez hasonlította a hamis híreket

Szerinte bűn, ha a sajtót politikai ellenfelek rágalmazására használják fel.

Ferenc pápa élesen kikelt egy interjúban a sajtó azon része ellen, amely hamis hírek terjesztésével igyekszik lejáratni politikusokat. Az egyházfő szerint bűn, ha a kommunikációt erre használják fel, ahelyett, hogy az embereket tanítanák.

A pápa úgy vélte: a médiának világosnak és átláthatónak kell lennie. A botrányok, piszkos ügyek hajszolását a koprofíliához (ürülék iránti vonzódás) hasonlította. Szerinte ezzel nagy kárt lehet okozni, mert az emberekben is megvan a hajlandóság a „koprofágiára”, az ilyen tartalmak fogyasztására.

Az egyházfő szerint jelen van a kísértés, hogy a sajtót politikai riválisok rágalmazására használják, de szerinte senkinek nincs joga ezt tenni, ez bűn. Szerinte a dezinformáció a legnagyobb kár, amit a média okozhat, mert egyetlen irányba tereli a véleményeket, miközben az igazság többi részét elhallgatja.

Ferenc pápa azután beszélt minderről, hogy az Egyesült Államokban komoly vita alakult ki arról, hogy mennyiben járultak hozzá az interneten terjedő álhírek az elnökválasztás eredményéhez. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik