Nagyvilág

Már Merkel is betiltaná a burka viselését

Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek, hangoztatta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió elnöke kedden pártja esseni kongresszusán.

Angela Merkel beszédében aláhúzta, hogy nem ismétlődhet meg többé a tavalyi menekültválság, “nem állhat elő még egyszer olyan helyzet, mint 2015 nyárutóján”.

Akkor Németország “rendkívüli humanitárius szükséghelyzetben” cselekedett, és gazdasági ereje, a helyi önkormányzatok, az állami intézmények és az önkéntesek helytállása révén kiválóan teljesített.

A pártelnök-kancellár többek között arról is beszélt, hogy távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek, tiltani kell a burkaviselést és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is.

Az arcot elfedő kendő viselése nem elfogadható Németországban, és ahol jogilag lehetséges, ezt tiltani kell – fogalmazott.

Az EU nem gyengülhet tovább

Európától függ Németország sorsa és jóléte, ezért a németeknek mindent meg kell tenniük azért, hogy ne gyengüljék tovább az EU, mondta.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a válságok megoldásának eddig azzal a reménnyel lehetett nekilátni, hogy az EU megerősödve kerül ki a nehézségekből, de a szinte elképzelhetetlenül súlyos fejleményekkel terhes 2015-ös év után még nagyobb megrázkódtatások következtek, így 2016-ban “a világ kifordult a sarkaiból”.

Ebben a helyzetben az EU stabilizálására kell törekedni, meg kell akadályozni, hogy meggyengülve kerüljön ki a válságok örvényéből, mondta.

Aláhúzta, hogy valamennyi tagországnak be kell tartania a stabilitási és növekedési paktum előírásait, a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) folyamatában pedig nem szabad engedni a tagság előnyeinek “kimazsolázását”, Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az uniós belső piachoz, ha elfogadja a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának elvét.

Kiemelt kép: EPA/Kay Nietfeld

(Spiegel, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik