Nagyvilág

Brexit: 18 hónapot kaptak a britek a kilépési tárgyalásokra

A Guardian cikke szerint Michael Barnier, a Brexitről az EU képviseletében tárgyaló francia politikus arról beszélt, hogy  Nagy-Britanniának legkésőbb 2018 októberéig le kell zárnia a kiválásról szóló tárgyalásokat.

Az EU főtárgyalója szerint nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a kilépési időszakban átmeneti megegyezésekkel könnyítik meg az átmenetet, ez mindkét fél számára hasznos lehet. Barnier Brüsszelben azt mondta:

a rendelkezésre álló idő rendkívül kevés,

hiszen az 50. cikkely életbeléptetéséhez az Európai Tanácsnak is meg kell fogalmaznia álláspontját, a Tanácsnak, az Európai Parlamentnek és Nagy-Britanniának is jóvá kell hagynia a feltételeket.

Merkel üzent Theres Maynek

A német CDU kongresszusán felszólt a a kancellár és üzent a brit miniszterelnöknek, hogy a britek nem válogathatnak kedvükre a kilépés során az EU-s előnyökből, mintha cseresznyét szednének, mert ezt nem fogják megengedni.

A kancellár elmondta: garantálni kell az áruk és a tőke szabad áramlását, a szolgáltatások szabadságát, valamint a szabad munkaerő áramlást, a britek csak ezt követően használhatják ki a szabad piac nyújtotta előnyöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik