Nagyvilág

Egyre több fegyvert adnak el Európában

A katonai és politikai konfliktusok fokozódása ellenére 2015-ben immár ötödik éve folyamatosan csökkentek a globális fegyvereladások – derült ki a stockholmi székhelyű Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentéséből.

A SIPRI beszámolója szerint a 100 legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 370,7 milliárd dollár (mintegy 110 ezer milliárd forint) értékben adott el fegyvereket és védelmi szolgáltatásokat ügyfeleinek, ami

0,6 százalékos csökkenés az előző, 2014-es évhez képest.

Az intézet szerint mindez nem jelenti azt, hogy a világ a leszerelés irányába haladna, inkább egyfajta trendváltozást mutat

A fegyvereladások kétharmada, 209,7 milliárd dollár (több mint 61 800 milliárd forint) amerikai vállalatokhoz került, de forgalmuk három százalékkal esett az előző évhez képest.

A világ legnagyobb fegyvergyártója továbbra is a Lockheed Martin

– mondta el Aude Fleurant, a SIPRI fegyverzeti- és katonai kiadásokat vizsgáló programjának vezetője.

Az amerikai dekonjunktúrával szemben virágzik a fegyverkereskedelem Nyugat-Európában, ahol a 2014-es visszaesés után 6,6 százalékkal bővültek a fegyvereladások tavaly. Az európai védelmi cégek termékeikért 95,7 milliárd dollárt (több mint 28 200 milliárd forint) zsebelhettek be. Főként a francia cégek eredménye javult, Egyiptomba és Katarba is küldtek nagyobb szállítmányokat. A Dassault Csoport értékesítései például csaknem 70 százalékkal nőttek 2015-ben.

Eközben az orosz vállalatok 6,2 százalékos növekedést könyvelhettek el a növekvő belföldi keresletnek köszönhetően.

(mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik