Nagyvilág

Legalább 24 fiatal halt meg a kaliforniai bulin kitört tűzvészben

24 ember meghalt és mintegy 25 eltűnt a kaliforniai Oakland egy művésztelepként működő raktárépületében, ahol tűz ütött ki egy éjszakai technoparti közben – közölte szombaton a város tűzoltóparancsnoka.

A San Fransico-i Öböl körzetéhez tartozó város hatóságai szerint tartani lehet attól, hogy a halálos áldozatok száma akár negyvenre is emelkedhet. Teresa Deloach-Reed oaklandi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a túlélők elmondása szerint 50-100 ember tartózkodhatott az épületben, amikor a lángok helyi idő szerint péntek éjjel fél 12-kor (közép-európai idő szerint szombat reggel fél 9-kor) felcsaptak.

Ray Kelly őrmester, Almeda megyei seriff szerint az összejövetel résztvevőinek többsége a húszas-harmincas korosztályból került ki. A seriff azt is megjegyezte, hogy az eltűntként számon tartott fiatalok közül néhányan külföldiek voltak.

A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült megállapítani. A tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a nagy kiterjedésű, kétszintes épület tetőszerkezete beomlott az emeleti szintre, ami jelentősen megnehezíti a helyszín átkutatását és az áldozatok megtalálását. Az épület nagyobbik részét még nem sikerült átkutatni – tette hozzá.

A város Fruitvale kerületében található egykori raktárépület az AP hírügynökség jelentése szerint néhány művészeti stúdió között volt megosztva, s tele volt zsúfolva bútorokkal, próbababákkal, lámpákkal és más tárgyakkal. Az épületnek nem volt világos menekülő útvonala, s az egyetlen út, amelyen el lehetett volna hagyni az emeleti szintet, egy raklapokból ácsolt lépcsőház volt.

Az éjszakai party Facebook-oldala szerint 176 ember tervezte, hogy részt vesz az eseményen, amelynek fő műsorszáma az elektronikus, rave zenét játszó Golden Donna együttes fellépése volt. A Facebook-oldalon további 355-en jelezték, hogy érdeklődnek az esemény iránt. Több olyan ember is írt a buliról bejegyzést a világhálóra, akit nem találnak.

A BBC brit közszolgálati televízió beszámolója szerint az épület nem volt hivatalos koncerthelyszín, s nem volt benne sem füstérzékelő, sem önműködő tűzoltó berendezés. A koncert megrendezését állítólag csak néhány órával a kezdés előtt jelezték a hatóságoknak.

Az oltásról készült videofelvételek képsorain az épület tetőszerkezetéből felcsapó több méter magas lángok és sűrű füst láthatók. Az oltásban több mint 70 tűzoltó vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik