Nagyvilág

Finnországi lövöldözés: politikus és újságírók az áldozatok

Reggel megírtuk, halálos lövöldözés volt a finnországi Imatrában. Már akkor is tudni lehetett, hogy három áldozat van, most viszont kiderült, kik azok.

A három embert a finnországi város egyik étterme előtt lőtték agyon. Mindhárom áldozat nő volt – közölte vasárnap a rendőrség, hozzátéve, hogy a bűnüggyel kapcsolatban őrizetbe vettek egy 23 éves helyi férfit.

Az eset szombat éjfél körül történt az ország délkeleti részén lévő város központjában. A gyanúsítottat a helyszínen tartózkodók azonosították, és az illető nem állt ellen az őrizetbe vételnek. Még nem hallgatták ki. A tettes indítékáról egyelőre nem lehet tudni semmit. Az AP hírügynökség a rendőrség közlése alapján azt írta, hogy az elkövető valószínűleg találomra választotta ki áldozatait.

Három nő életét oltotta ki, egyikük az 53 éves Tiina Wilén-Jappinen, a városi tanács elnöke, a másik kettő helyi újságíró volt. Nevüket nem közölték, annyit tudni róluk, hogy egyikük 1964-ben, a másik pedig 1980-ban született, és az Uutisvuoksinevű újságnál dolgoztak. Együtt vacsoráztak egy belvárosi étteremben, ahonnan éppen kiléptek, amikor a támadás érte őket.

A gyilkos több lövéssel, puskával lőtt az áldozatok fejére, felsőtestére.

Az elfogott férfiről rendőrségi források úgy tudják, hogy egyetlen erőszakos csoportosuláshoz sem tartozik, emiatt egyelőre kizárnak bármiféle politikai indítékot. Az kiderült azonban, hogy büntetett előéletű személyről van szó, aki már állt bíróság előtt “tulajdon ellen elkövetett kisebb bűncselekmények, illetve erőszakos cselekmények miatt”.

A rendőrség a már korábban megígért sajtótájékoztatót még nem tartotta meg. Egészségügyi illetékesek arról számoltak be, hogy a város központjában, ahol a szóban forgó étterem van, válságközpontot alakítottak ki.

Közben az MTI-be megérkeztek a képek, amin az éjfél körüli támadás helyszíne látható.

Imatra, 2016. december 4. Rendõrök helyszínelnek a finnországi Imatra város egyik étterme elõtt, ahol agyonlõttek három nõt 2016. december 3-án éjfél körül. A bûnüggyel kapcsolatban õrizetbe vettek egy 23 éves helyi férfit. (MTI/EPA/Lauri Heino)
(MTI/EPA/Lauri Heino)
Imatra, 2016. december 4. Rendõrök helyszínelnek a finnországi Imatra város egyik étterme elõtt, ahol agyonlõttek három nõt 2016. december 3-án éjfél körül. A bûnüggyel kapcsolatban õrizetbe vettek egy 23 éves helyi férfit. (MTI/EPA/Lauri Heino)
(MTI/EPA/Lauri Heino)

Imatra, 2016. december 4. Mécsesek égnek a finnországi Imatra város egyik étterme elõtt, ahol agyonlõttek három nõt 2016. december 3-án éjfél körül. A bûnüggyel kapcsolatban õrizetbe vettek egy 23 éves helyi férfit. (MTI/AP/Hannu Rissanen/Lehtikuva)

(MTI/AP/Hannu Rissanen/Lehtikuva)

Imatra egy 28 ezer lakosú kisváros az orosz határ közelében, Helsinkitől 230 kilométerrel keletre.
Az 5,4 millió lakosú Finnországban 650 ezer embernek van hivatalos fegyvertartási engedélye, a lőfegyveres emberölés azonban ritka. Néhány évvel ezelőtt megszigorították a fegyvertartási szabályokat két iskolai ámokfutás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik