Nagyvilág

Elbukta a népszavazást és lemond az olasz miniszterelnök

Az olasz szavazók többsége nemmel voksolt Matteo Renzi kormányfő alkotmányos reformterveire a vasárnapi népszavazáson az urnazárást követően közzétett exit poll felmérések szerint.

A RAI közszolgálati televízió és a Mediaset előrejelzései egyaránt azt mutatják, hogy a szavazók jelentős többsége nemmel szavazott az átalakításokra. A Rai közszolgálati televízió szerint a nemek aránya 56-60, a Mediaset és a La7 televíziók szerint 55-59 százalék. A Rai becslése szerint 40-44 százalék, a Mediaset és a La7 szerint pedig 41-45 százalék támogatta a többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének jelentős módosításával járó elképzeléseket, amelyek elutasítása esetére a demokrata párti miniszterelnök korábban kilátásba helyezte lemondását.

A részvétel a belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 70 százalékos volt, hivatalos eredmények hétfőre virradóra várhatók.

Az ellenzéki pártok vezetői azonnali lemondásra szólították fel a kormányfőt.

Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek

– mondta Renato Brunetta, a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője.

Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek “perceken belül” le kell mondania. A politikus egyben előre hozott választásokat sürgetett. A reformterveket elutasító baloldali 5 Csillag mozgalom egyelőre nem kommentálta az eredményeket.

Később Matteo Renzi kormányfő bejelentette lemondását,

Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, vállalja a felelősséget az eredményért. Hozzátette, a “nem” pártiaknak most muszáj egyértelmű javaslatokat tennie.

Sok szerencsét mindnyájunknak

– mondta az újságíróknak.

A hétfői kabinetülésen közli hivatalosan is döntését, majd felajánlja lemondását az olasz államfőnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik