Nagyvilág

Erdogan felhívta Merkelt és a segítségét kérte

A két politikus a beszélgetés során kiemelten foglalkozott az Aleppóban kialakult humanitárius állapotokkal. A kormányerők által ostromlott keleti városrészből mintegy 27 ezren menekültek el az elmúlt napokban.

Az ENSZ adatai alapján összesen 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyekre szorulnak, a világszervezet novemberben azonban szinte semmit nem tudott a rászorulókhoz eljuttatni. Merkel és Erdogan egyetértett abban, hogy fel kell gyorsítani a szállítmányok célba juttatására tett erőfeszítéseket.

Erdogan emlékeztette Merkelt, hogy az Európai Uniónak teljesítenie kell a március 18-i menekültügyi megállapodásba foglalt vállalásait. Ankara ezalatt a schengeni vízummentességre, a törökországi menekültek támogatására és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására vonatkozó ígéreteket érti.

A török államfő azon elvárását is megfogalmazta Merkelnek, amely szerint Németországnak aktívabban kell fellépnie a területén is működő Ankara-ellenes terrorszervezetek, köztük a Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), valamint a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata (FETÖ) ellen. Erdogan az ügyben külön hangsúlyozta a PKK és a FETÖ propaganda-, továbbá gazdasági tevékenységének korlátozását.

A török elnök a közelmúltban többször vádolta meg az EU-t, hogy szemet huny a Törökország-ellenes terrorszervezetek európai propagandatevékenysége felett, azok törökországi működését fegyverszállítmányokkal segíti, illetve menedéket nyújt támogatóiknak, akik a törökországi felelősségre vonás elől nyugatra távoztak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik