Nagyvilág

Él és virul a második emberként Holdra lépő Buzz Aldrin

Stabil az állapota a 86 éves Buzz Aldrinnak, akit csütörtökön ki kellett menekíteni az Antarktiszról, mert rosszul lett.

Az idős exűrhajóst egy sítalpakkal ellátott LC-130-as teherszállító repülőgéppel vitték az Amundsen-Scott amerikai kutatóbázisról a Ross-szigeten fekvő McMurdo amerikai kutatóállomásra, ahonnan Új-Zélandra szállították.

A White Desert utazási iroda közleménye szerint víz volt Aldrin tüdejében, de jól reagált az antibiotikumokra. Éjszakára benntartják megfigyelésre.

Menedzsere, Christina Korp úgy fogalmazott, az elmúlt 24 óra fárasztó volt, de Aldrin jó hangulatú.

Buzz Aldrin 1969. július 20-án, mintegy 20 perccel Neil Armstrong után lépett második emberként a Holdra, az eseményt 600 millió ember nézte a tévében, ami akkor rekordnak számított.

A történelmi eseményről készült fotókon majdnem mindenütt Aldrin látható, mivel az elsőként az égitestre lépő Armstrong feladata volt a fényképezés, utóbbinak a Holdon tett első lépéseiről alig van felvétel.

A Hold-misszió világhírűvé tette Buzz Aldrint, aki jelenleg Kaliforniában él és még ma is járja a világot, előadásokat tartva az űrkutatásról és népszerűsítve a Mars tervezett benépesítését. Emellett tanácsadóként segít filmes produkciókat.

(ABC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik