Nagyvilág

Út a poklon át: tűzvészen keresztül menekültek a biztos halál elől – videó

Száz éve nem volt olyan nagy tűz Tennessee államban, mint most. Ők pedig keresztülhajtottak rajta. És közben lélegzetelállító felvételt készítettek.

Olyan volt, mint a Tűzhányó című filmben lettünk volna.” Így jellemezte a 37 éves Michael Luciano, hogy milyen érzés volt keresztülautózni Tennessee állam elmúlt száz évének legnagyobb tűzvészén. A kedvelt turistacélpontnak számító Gatlinburg közelében, egy kis hegyvidéki településen élő férfi mostohatestvérével és a kutyájával hétfő este menekült el a szélsebesen közelítő lángok elől, amik pokollá változtatták a területet.

Luciano videót készített útjukról a tűzvészen keresztül, amit a Facebook-oldalán tett közzé. E cikk írásakor már majdnem 7,5 millióan nézték meg a felvételt, amit azzal rakott ki, hogy „majdnem nem kerültünk ki élve, de sikerült”.

Luciano a Huffington Postnak elmondta: helyi idő szerint hétfő este fél 11-kor vágtak neki az útnak, miután a körbeautóztak a környéken, és észrevették, körülöttük minden lángol. A férfi elmondása szerint a hatóságoktól semmilyen figyelmeztetést nem kaptak arra, hogy a közeli hegyekben már több napja tartó erdőtüzek őket is veszélyeztethetik. A Post cikke szerint a hatóságok csak kedden rendelték el a közeli Gatlinburg és Pigeon Forge kötelező evakuálását.

A tűzvészben a legfrissebb információk szerint legalább három ember halt meg, míg a sérültek száma 14. A hatóságok azonban arra figyelmeztettek, hogy ez a szám még emelkedhet, mivel sok helyre még nem tudtak eljutni a mentőalakulatok, a kidőlt fák és villanyoszlopok miatt.

A lángok több mint hatezer hektáros területet perzseltek fel, és több mint 250 épületet égett le, vagy rongálódott meg a tűzvészben, ami az erős, több mint száz kilométer per órás szelek miatt villámgyorsan terjedt el a környéken. Bill Haslam, Tennessee kormányzójának elmondása szerint ez volt az elmúlt száz év legnagyobb tűzvésze az államban.

A helyi katasztrófavédelem közlése szerint több mint 14 ezer embert evakuáltak Gatlinburgból és környékéről, de voltak, akiknek már nem volt lehetősége a menekülésre. Köztük voltak egy szálloda vendégei, akik az épületből figyelték, ahogy körülöttük mindent lángok borítanak be, miután az egyetlen utat kidőlt fák tették járhatatlanná. Szerencséjükre a lángok az épületbe nem jutottak be.

Gatlinburg városa a tűzvész után így nézett ki:

Ez pedig a környék, egy helikopterről filmezve:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik