Nagyvilág

Óvatosságra intette Trumpot a CIA igazgatója

Az iráni nukleáris megállapodás felbontása fegyverkezéshez vezetne a Közel-Keleten – véli John Brennan.

A CIA igazgatója arra figyelmeztette Donald Trumpot a BBC-nek adott interjúban, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha felbontaná az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, ahogyan azt a kampányában ígérte.

Az évekig tartó tárgyalások után 2015-ben aláírt egyezmény felbontása John Brennan szerint azzal járna, hogy a Közel-Keleten felgyorsulna a nukleáris fegyverkezés üteme.

Ez olyan fegyverkezési programhoz vezethetne Iránban, amely a régió más országait is saját programjaik felfuttatására sarkallna

– vélekedett a jövő januárban távozó igazgató.

Brennan arra is figyelmeztette Trumpot, hogy legyen óvatos a Moszkvából érkező ígéretekkel. Azt mondta, arra nem tud válaszolni, hogy az elnökválasztási kampányt befolyásolták-e olyan hackertámadások és szivárogtatások, amelyek hátterében az orosz állam áll, de azt megerősítette, hogy voltak ilyen próbálkozások.

Abban ugyanakkor ő is reménykedik, hogy javulni fog a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között, de élesen bírálta Oroszországot, külön kitérve a szíriai katonai beavatkozásra. Azt mondta, Oroszország olyan ország, amely saját nemzeti érdekeit elébe helyezi azon országok lakóinak érdekeivel, amelyekben tevékenykedik.

Reagált arra is, hogy Trump nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta: az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy világháborúban áll az iszlamista harcosokkal. Brennan szerint a leendő elnöknek és stábjának fegyelmezettebben kellene megnyilvánulniuk, különben az ilyen kijelentéseket a szélsőséges szervezetek arra használják fel, hogy iszlámellenesnek állítsák be Amerikát. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik