Nagyvilág

Ki akartak lépni az EU-ból, most EU-pénzből építenének autópályát

Hogy az euroszkeptikusok néha mennyire meg tudják kerülni a logika útvesztőit, jól mutatja az a sztori, ami a walesi nemzetgyűlésben játszódott le. David Rowlands, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) képviselője arról kérdezte a walesi első minisztert, hogyan lehetne bevonni az ír kormányt az M4-es sztráda építésébe. Azzal indokolt, hogy

az összes ír export háromnegyede ezen az úton halad át az EU és Nagy-Britannia felé.

Tehát összefoglalásként: egy brit autópályát ír pénzből szeretne építeni, bővíteni egy walesi képviselő. Ezzel nem volt vége, ugyanis a brexitet, azaz Nagy-Britannia EU-távozását akaró és emellett kampányoló UKIP képviselője közölte:

az unió transzeurópai közlekedési alapjából finanszírozza az ehhez később is hozzáférni tudó Írország az építkezést.

Carwin Jones első miniszter az első ötletre azt mondta, nem az ír, hanem a walesi kormányzat feladata az utak fanntartása. A második, EU-s javaslatra pedig már mindenki csak röhögni tudott. Jones ironikusan hozzátette, nem kérhet meg Rowlands egy EU-tagot, hogy kiküszöbölje azt az anyagi csorbát, amit épp ő és a pártja ütött (Walesben egyébként a többség, 52,5 százalék a kilépés mellett szavazott).

A UKIP élén pont kedden történt vezetőcsere: az átmenetileg a pártot irányító korábbi vezér, Nigel Farage helyére Paul Nuttallt választották meg a szavazatok 62,6 százalékával. Ezzel a UKIP nagy jobbos fordulatot vehet, Nuttall ugyanis ellenzi az abortuszt, a gyerekgyilkosok esetén újra bevezetné a halálbüntetést és eleve sok dologban ultrakonzervatívan gondolkodik.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik