Nagyvilág

Embereket üldöznek el otthonukból a világ legnagyobb rádiótávcsöve miatt

A világra szóló tudományos beruházás megvalósulásáért kényszerkitelepítéseket hajtanak végre Kínában.

Kilencezer embert telepítenek ki Kína egyik legszegényebb részén, Kujcsou tartományban, hogy egykori lakóhelyükön felépíthessék a világ eddigi legnagyobb rádióteleszkópját. A harminc focipályányi területet elfoglaló létesítménnyel minden eddiginél mélyebben kutathatjuk a világűrt, akár élet nyomai után is kutatva, és a vezetés azt is reméli, hogy turistákat vonz majd az óriásteleszkóp.

A kényszerkitelepítettek azonban felháborodtak. Százak próbálkoznak perrel, egy nyolcvanas éveiben járó férfi pedig növényvédő szert ivott és saját háza ajtajában halt meg, miután arra kötelezték, hogy írja alá, hogy elhagyja otthonát.

Az eddigi legnagyobb rádióteleszkóp, a 305 méteres átmérőjű amerikai Arecibo szinte eltörpül majd az új, 500 méteres kínai létesítmény mellett. A csillagászati létesítményekért felelős kínai állami szerv igazgatója azt mondta: remélik, hogy a kínai tudósok Nobel-díjakat is kapnak a rádióteleszkóp segítségével tett felfedezéseikért, eddig ugyanis csak egy kínai tudományos eredmény érdemelte ki az elismerést.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Ugyanakkor sietniük kell, hogy eredményt mutassanak fel: a következő évtizedben ugyanis Dél-Afrikában és Ausztráliában elkészül a Square Kilometre Array teleszkóprendszer.

Az új kínai teleszkóp körül öt kilométeres zónát kell kialakítani, ahol nem használhatnak elektromos eszközöket, hogy elkerüljék a zavarokat. Az emiatt kiköltöztetett embereknek azt ígérik, jobb életkörülmények várják őket, ők viszont azt állítják: földjeikért nem kapnak kompenzációt, és más törvénytelenségek is előfordulnak. Egy férfi elmondta: figyelmeztetés nélkül rombolták le a házát, amiben még bent voltak a bútorai. „Mi lett volna, ha épp bent vagyok?” – kérdezte.

A kitelepítetteket védő jogász azt mondta: a hatóságok megpróbálták őt is megfélemlíteni, és a nemzeti érdek fontosságát hangsúlyozták. Szerinte azonban ez nem pusztán gazdasági kérdés, hanem emberi jogi és jogállami kérdéseket vet fel, hogy az emberektől azt várják, hajtsanak fejet, és ha nem teszik, erővel kényszerítik őket. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik