Nagyvilág

Szlovéniában lefoglalt rakétavetőket használhat az Iszlám Állam

Az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) szlovéniai raktáraiban még 1991-ben lefoglalt, később megsemmisítésre szánt fegyverek és lőszerek kerülhettek az Iszlám Állam harcosaihoz Líbiában, Irakban és Afganisztánban - írta a Delo című ljubljanai napilap kedden.

Az újság a londoni székhelyű, fegyveres konfliktusok kutatásával foglalkozó intézettől, a Conflict Armament Research-től (CAR) szerezte értesüléseit. A szervezet nemrég arra a feltételezésre jutott, hogy a Líbiában és Szíriában a végnapjait élő Iszlám Állam által használt fegyverek egy része a Szlovéniából Szlovákiába, megsemmisítésre küldött fegyverrakományhoz tartoztak.

A gyanú szerint ezek a fegyverek illegális úton valahogy Líbiába kerültek, ahol hozzáférhettek a dzsihadisták.

A szlovén védelmi minisztérium megerősítette, hogy Szlovénia 2005-ben az időközben megszűnt VOP szlovák vállalatnak valóban átadott megsemmisítésre több mint 6800 M79-es Osa típusú tankelhárító páncéltörő rakétavetőt, amelyek közül 132 LOTTB8606 jelzéssel volt ellátva. A CAR ezeket vehette jegyzékbe Tripoliban.

A nemzetközi szervezet további információkat is kért Szlovéniától azokról az aknavetőkről és egyéb fegyverekről, amelyeket a szlovén védelmi minisztérium 2003 és 2008 között adományozott Afganisztán hivatalos hadseregének. A CAR azt feltételezi, hogy az Iszlám Állam harcosai az észak-iraki Tikrítben, egy támadás során szerezhettek meg őket.

A lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy hasonló fegyverek az egykori Jugoszlávia egész területén fellelhetők voltak, így akár Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából vagy Horvátországból is odakerülhettek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik