Nagyvilág

Kedvezménnyel próbálják rávenni az időseket, hogy ne vezessenek többé autót

Japánban a balesetek jelentős részét okozzák 75 év felettiek.

Japánban a rendőrség éttermi kedvezménnyel próbálja rávenni az idős embereket arra, hogy váljanak meg jogosítványuktól, mert egyre szaporodik az általuk elkövetett balesetek száma.

A rendszert elsőként Ajcsi prefektúrában vezették be. Az, aki vállalja, hogy nem vezet többet autót, az egyik étteremlánc 176 egységében olcsóbban ehet rament, de más ösztönzőket is bevezettek, például kedvezményes fürdőbelépőt, alacsonyabb taxi-viteldíjat, kedvezményeket a fodrásznál és a patikákban.

Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balesetek száma, ugyanakkor 7,4 százalékról 12,8 százalékra emelkedett azok aránya, amelyet 75 év felettiek okoztak. Az egyre öregedő japán társadalomban már 4,8 millió 75 év felettinek van jogosítványa, míg 2005-ben még csak 2,4 milliónak volt.

Számos baleset oka, hogy az autóvezetők a fék helyett a gázpedálra lépnek, vagy ellenkező irányban hajtanak fel az autópályákra. Novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva ütött el két gyalogost, októberben pedig egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokat gázolt el, egy hatéves fiú halálát okozva.

Tavaly 270 ezer idős adta vissza a jogosítványát, ez azonban kis része az autóvezetők hatalmas számának. Jelenleg a japánok több mint negyede idősebb 65 évnél, ez az arány 2060-ban már 40 százalék lesz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik