Nagyvilág

Brit nagykövet: Amit a szórólapokra tett a magyar kormány, az hamis

Brit nagykövet: Amit a szórólapokra tett a magyar kormány, az hamis

Iain Lindsay 12 éve még úgy tekintett Budapestre, mint egy másik bolygóra. Ma már lenyűgözi az ország, és úgy látja, Orbán Viktor egyike a legjelentősebb európai politikusoknak, a brit-magyar kapcsolat pedig szoros, a Brexit óta Magyarország a legerősebb támogatójuk. Maradtak volna az EU-ban, de volt egy feltételük. Kiderült, szereti-e a nagykövet a Túró Rudit és, hogy mit gondol a magyar fociról. Nagyinterjú.

Hogy áll a nyelvtanulással? Legutóbb azt mondta, még ismerkedik a magyarral.

(magyarul)
Még mindig diáknak tartom magam. Tavaly augusztustól márciusig egy intenzív nyelvtanfolyamon voltam Londonban, majd januárban Pécsen egy hónapig tanultam, aztán a Debreceni Egyetemen, a nyári egyetemen. Magyarul reggeliztünk, ebédeltünk és vacsoráztunk.

(innentől angolul folytatja)
Nagyon pörgős időszaka volt ez az életemnek. Márciustól magyar családoknál laktam, ahol csak magyarul beszéltünk.

Melyik a legnehezebb hang a magyarban?

A legtöbb ember szerint a “gy”, például a “magyar” vagy a “gyógyszertár” szavak elég bonyolultak. De ott van példának a “Batthyány tér”. Hogyan lesz a két t-ből és a h-ból “ty”? Természetesen ez egy régies írásmód, szóval néhány betű bonyolult, néhány magánhangzó is, mint az “ö” vagy az “ü”, ezek kihívást jelentenek. De nagyon élvezem.

2011-től 2015-ig a bahreini fővárosban, Manamában volt nagykövet. Mennyire volt nehéz a váltás?

Mint diplomata, aki beutazta a világot, dolgozott Ausztráliában, Japánban, Bahreinben és Kelet-Közép-Európában, folyamatosan költözött, azt mondanám, nem volt nehéz.

De a kulturális különbségeket biztosan érezte.

Persze. Ugyan sok ember nagy kihívásnak tartaná, hogy egyik országból a másikba, a világ egyik feléről a másikra költözzön négy-öt évente, azonban mi a feleségemmel nagyon szeretjük ezt. Ami kihívás, az a különböző környezet: Bahrein az arab világban található, sok minden történt ott, amikor ott dolgoztam.

Például az arab tavasz.

Igen. Magyarországra jönni könnyebb volt, ez egy európai ország. Emlékszem, amikor először jártam itt 12 évvel ezelőtt, még Bukarestben dolgoztam és sok brit összekeverte Magyarországot Romániával.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Ez még ma is gyakran előfordul.

De felvilágosítottam őket, hogy Budapest nem Bukarest. Amikor ide jöttem, azt gondoltam, Magyarországé a legszebb európai város, ahol valaha jártam. Körbenéztem a Keleti pályaudvarnál, a feliratok, a nyelv, a reklámok, az emberek – semmit nem értettem.

Mintha egy másik bolygón járna?

Pontosan. Ráadásul 12 éve nem volt ennyi angol felirat és nem is beszéltek ennyien angolul. Ami a leginkább megdöbbentett, az a kozmopolita környezet volt. Az egyik ok, hogy nem Budapesten, hanem vidéken tanultam magyarul, az volt, hogy itt túl könnyű lett volna.

Az emberek mentalitásában is lát fejlődést?

Abszolút. A tapasztalataim nem csak Budapestről szólnak. A legtöbb külföldi, aki idejön, nem hagyja el Budapestet. Nekem nagy szerencsém volt, hogy egy hónapot tölthettem Pécsen, egyet pedig Debrecenben. A fiatalokkal beszélve azt láttam, hogy ők is jól beszélnek már angolul, sőt, néhány egyetemista szinte anyanyelvi szinten, úgy, hogy soha nem jártak Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában vagy más angol anyanyelvű országban.

Ez lenyűgöző. Budapest pedig egy világváros lett.

Mit gondol, mi lehet ennek az oka?

Sokat számít, hogy rengeteg magyar dolgozik Nyugat-Európában. Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, Lengyelországgal ellentétben itt nem volt nagy a tülekedés, hogy az emberek nyugatra költözzenek. A magyarok csak az utóbbi 4-5 évben kezdtek új lehetőségeket keresni külföldön.

A Brexit után hogyan látja a brit–magyar kapcsolatokat?

Orbán Viktor nemrég látogatást tett a brit miniszterelnöknél, ami egy jelzés volt mind a magyar, mind a brit kormány részéről arra, hogy megerősítettük a kapcsolatokat. A két ország kapcsolata szoros, Magyarország volt az egyik legnagyobb támogatónk az utóbbi időben. Orbán Viktor és David Cameron volt brit kormányfő voltak azok az európai vezetők, akik Jean-Claude Juncker ellen szavaztak az Európai Bizottság elnökké választásakor, ami szintén azt jelzi, hogy a két ország sokszor gondolja ugyanazt bizonyos kérdésekről.

Magyarország a legerősebb támogatónk a referendum óta.

Megértést és szimpátiát mutattak, konstruktívak voltak a jövőt illetően is. Orbán Viktor a Daily Telegraph-nak nemrég azt mondta, “sok szerencsét kell kívánnunk Nagy-Britanniának”. Szeptemberben az Országházban is úgy fogalmazott, biztos Nagy-Britannia jövőjében, és nem okolja Londont, a kiválás Brüsszel hibája. Tehát Magyarország közeli szövetséges, és az is marad. Ráadásul az egyik első EU-tagállam volt, amelyik elismerte, hogy miután elhagyjuk az Európai Uniót, mi leszünk a legerősebb, legjelentősebb nem EU-tag partner gazdasági értelemben.

A brit befektetések miatt?

Nem csak azért. Mi vagyunk a második legnagyobb európai gazdaság, az ötödik legnagyobb a világon, a második legnagyobb hozzájáruló a NATO-hoz az Egyesült Államok után. Tehát gazdaságilag, biztonsági szempontból és alapvetően politikailag is egy fontos partnere maradunk az európai országoknak, az Európai Uniónak egészében, valamint az egyes tagállamoknak. Magyarország ezt már kifejtette, és együtt akar dolgozni velünk.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Mind Orbán Viktor, mind Theresa May euroszkeptikusnak számít, és több politikai elemző is azt állította, hogy May csak felhasználja Orbánt, aki csak az eszköz arra, hogy rombolja az Európai Uniót. Egyetért ezzel?

Erre nem látok semmilyen bizonyítékot. Nagy-Britannia jó viszonyt akar az Európai Unióval,

nem hiszem, hogy bárki hasznot akar húzni Orbán Viktorból. Ő egy erős politikus, egyike a legjelentősebbeknek.

Nem gondolom, hogy Theresa May kihasználná a magyar miniszterelnököt. Erős kapcsolatot akarunk az Európai Unióval, az nem válhat Nagy-Britannia előnyére, ha valamiféle káoszt láthat majd Európában.

Volt mostanában pár bírósági ítélet, ami hátráltathatja a kiválást. Mi lesz a skót és walesi parlamentek, illetve magának a brit parlamentnek a szerepe az ügyben?

A brit kormány kijelentette, hogy be fogja vonni a skót, a walesi, az északír kormányzatokat a folyamatba, de konzultálunk a londoni polgármesterrel is, megadva a jelentőséget Londonnak mint globális pénzügyi központnak. A kormány a konzultáció pártján áll, de az álláspontja szerint életbe léptetheti az 50. cikkelyt parlamenti szavazás nélkül.

Viták vannak arról is, hogy hard vagy soft Brexit legyen, így az Európai Unió elhagyása hosszabb időt vehet igénybe.

A kormány egyértelműen fogalmazott: március végéig elindítjuk a kilépési folyamatot, a célunk az, hogy két éven belül be is fejeződjenek a tárgyalások. Theresa May is megmondta, hogy nem a hard vagy a soft Brexit a kérdés, hanem hogy jó megállapodás szülessen Nagy-Britannia számára.

És mi a helyzet az Európai Unióval?

Mi nem az Európai Unióért, hanem Nagy-Britanniáért dolgozunk. A célunk az, hogy a lehető legelőnyösebb megállapodást kössük meg. Jó és fair megállapodást szeretnénk.

Hallani olyan hangokat is, hogy a briteket meg kell büntetni a népszavazás után.

Ez számomra inkább bizarr fogalomnak tűnik, mint valós forgatókönyvnek. Demokratikus szervezeteknek nem szabadna megbüntetni valakit a demokratikus döntéseiért, ez nem jó üzenet.

Ha sikerült volna megreformálni a közösséget, mi maradtunk volna.

De nem láttunk olyan reformokat, amik meggyőzték volna az embereket, hogy érdemes maradni.

Mi lesz így az EU-val?

Még mindig óriási a különbség az európai elitek és a többi polgár között. Afelől nincs kétség, hogy a népszavazáson az egyik fő ügy a brit szuverenitás volt. Nem mi vagyunk az egyetlen nép Európában, amelyik aggódik a szuverenitása miatt.

Hanem például a magyar is.

Reméljük, a mostani folyamatoknak pozitív végkimenetele lesz.

Az Európai Unióban a migráció a legnagyobb probléma. Szijjártó Péter azt mondta, no-go zónákat látott Londonban. Ön látott ilyen övezetet?

Nem, neki is megmondtam, hogy ebben nincs igaza. Egy no-go zóna olyan övezet, ahova a rendőrség nem megy be, ahol nincsenek közszolgáltatások, ahol a kormány, a nemzeti vagy a helyi hatóság képtelen a helyi szolgáltatásokat biztosítani.

Ilyen nincs Londonban.

Szijjártó Péter ezt mondta.

De nincsenek ilyen zónák. Persze, ahogy a világ minden országában, nálunk is vannak helyek, ahol magas a bűnözés. Budapesten is vannak utcák, ahova nem szívesen megy az ember éjfélkor. De no-go zóna nincs Nagy-Britanniában. Amit a szórólapokra tett a magyar kormány, az hamis.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Mit szólt a magyar külügyminiszter, amikor ezt elmondta neki? Megértette?

Arról nem beszéltünk, elfogadja-e vagy sem, de az ügy azóta nem került elő. Ez egy régi történet, túlléptünk rajta.

Kampány volt.

Megértettük, de azt is világosan elmondtuk, hogy hamis az üzenet.

Milyen jövő vár a magyar munkavállalókra Nagy-Britanniában? El kell hagyniuk az országot a Brexit után?

Theresa May nyilvánosan beszélt erről, amikor Pozsonyban és Varsóban járt, elmondta, hogy megpróbálja garantálni az Európai Unió polgárainak jogait. Úgy fogalmazott, az egyedüli körülmény, amikor ezt nem tudja teljesíteni, ha a brit állampolgárok jogait Európa többi részén nem garantálják ugyanígy.

Orbán Viktor ugyanezt mondta Nagy-Britanniában.

Igen, és azt is elmondta a Theresa Mayjel való beszélgetésére hivatkozva, hogy fontos kijelentésként tekint a miniszterelnök mondataira.

Ennek ellenére a kilépés melletti kampányban kemény és nyers kijelentések hangoztak el a kelet-európai emberekről, ezek pedig szemben állnak May kijelentéseivel.

Theresa May a bennmaradás melletti kampányból vette ki a részét. Ezt a kampányt nem lehet egyenlővé tenni a jelenlegi brit kormánnyal és annak álláspontjával. A kormány minisztereinek zöme a bennmaradás mellett tette le voksát. De nyilván a leave-kampány egyes emberei többször rasszista kijelentéseket tettek, azonban nincs kétségem afelől, hogy Theresa May és kormánya garantálni akarja az európai polgárok jogait az Egyesült Királyságban.

Donald Trump győzelme után a populizmus új korszaka köszöntött a világra. Mit gondol, előnyt kovácsolhat ebből a bevándorlásellenes, hangos Brexit-támogató UKIP?

Nincs hivatalos kormányzati álláspont a UKIP előretöréséről. Csak rá kell nézni a referendum óta készített közvélemény-kutatásokra, látható, hogy a UKIP népszerűsége jelentősen visszaesett.

A Brexit után azonban voltak támadások kelet-európai bevándorlók ellen.

Voltak gyűlöletalapú bűncselekmények, de a kormány elítéli ezeket.

Ez egy multikulturális ország.

Korábban azt mondta, Nagy-Britannia a NATO tagja marad. Ehhez kapcsolódik, hogy a térségben növekszik az orosz befolyás és a félelem is, főleg a Baltikumban és Lengyelországban. Mi a garancia rá, hogy megvédik a függetlenségüket és szuverenitásukat?

A NATO jelenti a legjobb garanciát Európa védelmére és biztonságára. A tény, hogy a szervezet erőteljes választ adott az orosz fenyegetésekre, azt jelenti, hogy komolyan veszi a feladatát. A NATO-tagállamok elkötelezettek a védelmi költségvetéseik növelésére, ami Magyarországra is igaz. De nem szabad megfeledkeznünk Oroszországról, ami fenyegetést jelent a régióra nézve.

Vagyis?

Vagyis a NATO még mindig a legjobb garancia a biztonságára, Nagy-Britannia pedig elkötelezett, hogy kivegye a részét ebből. Mi vagyunk a második legnagyobb hozzájárulók a NATO-hoz az Egyesült Államok után. Öt ország van a NATO-ban, ami eléri a 2 százalékos célt, és arra biztatunk más országokat is, hogy növeljék az elkötelezettségüket.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Trump győzelme után is azt gondolja, hogy a NATO erős szövetségesek szervezete?

Igen, rengeteget kell még beszélnünk az amerikai barátainkkal, és a NATO egy kipróbált és tesztelt garantálója az európai biztonságnak. Nagy különbség van a választási kampányok és a választás utáni valóság között. Számos témában  kell majd egyeztetnünk az új amerikai elnökkel és adminisztrációjával, az egyik épp Európa biztonságáról szólt. Oroszország az, aki agresszorként viselkedik, világosan látszik, hogy nemzetközi normákat szegett meg a Krím illegális bekebelezésével.

Követtek el az oroszok háborús bűnöket Aleppóban?

A brit külügyminiszter elmondta, hogy vizsgálatnak kell kiderítenie, mit tett Oroszország Szíriában.

Oroszországnak változtatnia kell a viselkedésén, ha azt akarja, hogy komolyan vegyék mint hiteles nemzetközi szereplőt.

Skót származású, ön szerint várható függetlenségi népszavazás Skóciában?

A skót kormány világossá tette, hogy egy második függetlenségi referendumon gondolkoznak, ehhez minden joguk megvan, de a brit kormány is világossá tette a saját álláspontját: volt egy népszavazás két éve, ahol a skótok elmondták, nem szeretnének függetlenedni.

De a Brexittel megváltozott a helyzet.

Skócia nem egy különálló ország, hanem az Egyesült Királyság része. Skócia az Európai Unió tagja, mert az Egyesült Királyság az. Korábban a spanyol kormány is világossá tette, hogy megvétózza a skót tagságot az Európai Unióban, mert ez példát mutatna Katalóniának is.

Nicola Sturgeon skót kormányfő másként gondolja ezt.

Magától értetődően másként gondolja, ő egy skót nacionalista.

Ő Skócia miniszterelnöke.

Sok példa van erre szövetségi vagy kvázi szövetségi rendszerekkel rendelkező országokban. Vegyük a kanadai Québecet, ahol két népszavazás is volt a függetlenségről. Mindkét alkalommal a függetlenség ellen szavaztak, annak ellenére, hogy a kormányuk jó ideje elszakadáspárti. A dolgok így működnek, az emberek egyszer így szavaznak, másszor úgy. Sturgeon egy skót nacionalista, ő Skócia függetlenségét akarja. De a brit kormány álláspontja nem változott: Skócia az Egyesült Királyságban maradásra szavazott.

Kicsit könnyedebb téma. Azt mondta, járt Debrecenben a Nagyerdei Stadionban, szereti a focit. Celtic vagy Rangers?

Rangers. Amikor a fradista barátaimmal beszélgetek, mindig mondom nekik, hogy

nagyon nehezen tudnék a Fradinak szurkolni a csapat színei miatt.

Melyik a kedvenc magyar klubja?

Lokista vagyok és tán vidista, valahogy így kell mondani a Videoton-szurkolót. Ők jó színekben játszanak, vörösben és kékben. Pécsen sajnos nincs jelentős csapat.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

A magyar válogatott részt vett az Európa-bajnokságon, azonban Skóciának nem sikerült.

Igen, jó volt látni a magyarokat odakint. Skócia és Magyarország két olyan ország, ahol büszkék a labdarúgásukra. Büszkén viseltem én is a magyar mezt az osztrákok elleni meccsükön.

A futball a nemzeti büszkeség része, nem tartja ezt veszélyesnek?

A nemzeti identitás része a futball, nem gondolom, hogy ez veszélyt hordozna magában. Sokkal jobb, amikor az emberek egy sportpályán mutatják ki a nemzeti ellentéteiket, mintha egy csatamezőn tennék. A sport arra jó, hogy az emberek kiadják magukból a nemzeti rivalizálásaikat.

Mit gondol a budapesti olimpia tervéről?

Szimpatizálok a magyar rendezés tervével, de nemcsak azért, mert itt vagyok, hanem azért is, mert Párizs és Los Angeles rendezett korábban olimpiákat, Budapest pedig soha. Magyarországnak páratlan eredményei vannak az olimpiákról. London példájából tudjuk, hogy a rendező város profitálhat az olimpiából. A játékok nyereséget hoztak Nagy-Britanniának.

Magyarországon többen félnek az olimpia pénzügy oldalától, átláthatatlanságtól és korrupciótól tartanak.

Adottak a fékek és ellensúlyok, nagyon bonyolult egy nemzetközi sporteseményt kontroll nélkül megrendezni.

Megértem az aggodalmukat, de ezt Magyarországnak kell megoldania.

Hány alkalommal találkozott eddig a királynővel?

Háromszor. Kétszer a Buckingham-palotában, egyszer a Windsori kastélyban.

Milyen embernek képzeljük el?

Egy lenyűgöző, csodálatos hölgy. Rendkívül bájos személyisége van, ő a nemzet anyja, melegszívű, nagyon barátságos. Ő és a királyi család Nagy-Britannia értékei.

A végére egy botrány. Nagy vita volt a skót parlamentben a Toblerone átalakulásáról.

Nem foglalkoztat a kérdés, nem is szeretem a Tobleronét.

És mi a helyzet a Túró Rudival?

Nem szoktam magyar édességeket enni, a süteményeiket szeretem. Imádom a magyar ételeket, nagyon nehéz anélkül elmennem egy cukrászda vagy pékség előtt, hogy meg ne álljak körülnézni.

Olvasói sztorik