BEIJING, CHINA - OCTOBER 20: Philippines President Rodrigo Duterte makes a speech during the Philippines - China Trade and Investment Fourm at the Great Hall of the People on October 20, 2016 in Beijing, China. Philippine President Rodrigo Duterte is on a four-day state visit to China, his first since taking power in late June, with the aim of improving bilateral relations.  (Photo by Wu Hong-Pool/Getty Images)
Külföld

Putyint akarja barátjának a Fülöp-szigeteki diktátor

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 11. 28. 14:48

Oroszországhoz és Kínához közeledne inkább a Fülöp-szigetek, mivel a tömeggyilkos Rodrigo Dutertének nézeteltérései támadtak az Egyesült Államokkal.

A dél-kelet-ázsiai ország diktátora az orosz RT-nek adott interjújában elmondta, még nem állnak késznek új katonai szövetségeket kötni, de a jövőben nem zárja ki ennek a lehetőségét.

Az ’50-es években aláírtunk egy szerződést, ami nem teszi lehetővé, hogy most új szövetséges után nézzünk

– utalt Duterte az amerikaiakkal kötött 1951-es kölcsönös védelmi szerződésre.

TOKYO, JAPAN - OCTOBER 25:  (CHINA OUT, SOUTH KOREA OUT) Philippines President Rodrigo Duerte is seen on arrival at Haneda International Airport on October 25, 2016 in Tokyo, Japan. Duerte is on three-day tour to Japan.  (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images)
Fotó: Getty Images Hungary

De várom, hogy együttműködhessek barátaimmal, Kínával és Oroszországgal, hogy békésebbé tegyük a világot.

Az Egyesült Államok úgy döntött, felfüggeszti a fegyverkereskedelmet velünk, én pedig azt mondtam, van egy barátom, akinek sok van.

Haragjának adott hangot az amerikai megszállás idején történt atrocitások miatt, beleértve a mészárlásokat, és feltette a költői kérdést, miért kellene hazájának továbbra is az ő politikájukat követni. Alig két hónapja egyenesen a pokolba küldte Obamát.

Mint fogalmazott, a múltbéli sérelmek mellett boldogtalanná teszi, ahogy az Egyesült Államok parancsolgat neki és fenyegeti őt.

Minden alkalommal, amikor az USA elmarasztal minket, hozzáteszik: ‘ha nem teszed ezt, ha nem teszed azt, ha megteszed, megszakítjuk az együttműködést.’

Mivel belefáradt az apáskodásba, találkozót kért Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel, akivel a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének októberi konferenciáján tárgyalt is.

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev (L) chats with Philippine President Rodrigo Duterte as they attend the gala dinner during the second day of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit in Vientiane on September 7, 2016.
The gathering will see the 10 ASEAN members meet by themselves, then with leaders from the US, Japan, South Korea and China. / AFP PHOTO / YE AUNG THU
Fotó: Getty Images Hungary

Elmondtam a problémám, és közöltem vele, nem kérek semmit. Az országom önmaga is képes a túlélésre. De szerettem volna, ha tudja, hogy közelebb szeretnénk kerülni hozzájuk és Kínához, mert utálom, ahogy Amerika kezel minket.

Duterte azt állítja, Medvegyev megértő volt vele, mondván ilyenek az amerikaiak és felajánlotta segítségét nekik.

Duterte októberben Kínába is ellátogatott, hogy barátkozzon Hszi Csin-ping elnökkel. A két ország főként a területi viták miatt sosem volt egymással jó szövetségben, de a diktátor szerint Hszi nagyon jó srác, aki felfedezte, hogy a két ország sok kölcsönösen előnyös együttműködési esélyt szalasztott el a múltban.

(161119) -- LIMA, Nov. 19, 2016 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping (R) meets with his Philippine counterpart Rodrigo Duterte in Lima, Peru, Nov. 19, 2016. (Xinhua/Ju Peng)(mcg)
Fotó: Getty Images Hungary

Az interjúban még egyszer kihangsúlyozta, tényleg nem akar semmi konkrétat Hszitől, Medvegyevtől és Vlagyimir Putyintól, csak baráti jobbot nyújtott feléjük.

Egyszer sem hangoztattam, hogy ezt akarom, vagy azt akarom. A barátaik szeretnék lenni, hogy megmutassam a világnak, nem zárkózom el a többi országtól, hogy együtt tudok működni másokkal, mert szuverén állam vagyunk. Üzletelnünk és diplomáciai kapcsolatot kell kialakítanunk mindenkivel.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként a Fülöp-szigetek továbbra is az amerikaiakhoz közeledne inkább.

Ez azért van, mert 50 évig kolónia voltunk. Nem szabadna, hogy meglepjen bárkit, beleivódott a filippínók vérébe. De próbálom megértetni velük döntésemet, és úgy érzem, szívükben már érzik, miért teszek így.

Duterte kijelentette, egy nemzet koldusai sem lesznek.

(Independent, RT)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.