Nagyvilág

Bajban vannak a külföldi országok, hogy kit küldjenek Castro temetésére

Gondos diplomáciai egyeztetés előzi meg a döntést.

A világ legtöbb országa középszinten képviselteti magát Havannában, Fidel Castro vasárnapi temetésén. Az orosz Vlagyimir Putyin, a kanadai Justin Trudeau és a brit Theresa May már bejelentette, hogy nem vesz részt a szertartáson, és úgy néz ki, a leköszönő amerikai elnök, Barack Obama sem lesz ott, noha történelmi jelentőségű közeledést ért el az Egyesült Államok és Kuba között.

A baloldali vezetésű latin-amerikai országoktól eltekintve gondos diplomáciai egyeztetés előzi meg a döntést. Oroszország már bejelentette, hogy Vjacseszlav Vologyin, az alsóház elnöke fogja vezetni az orosz delegációt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök meglehetős botrányt kavart azzal, hogy legendás forradalmárként méltatta az elhunyt diktátort, ráadásul apja, Pierre Trudeau néhai kormányfő temetésén Fidel Castro is ott volt, ő végül ennek ellenére úgy döntött, nem megy el Havannába. Helyette a királynőt képviselő főkormányzó, David Johnston megy el a temetésre.

A kubai származású amerikai republikánus szenátor, Ted Cruz, aki az elnökjelöltségért is indult Donald Trumppal szemben, azt mondta:

Nagyon remélem, hogy egyetlen amerikai kormánytisztviselőt sem látunk majd Fidel Castro temetésén. Remélem, nem látjuk majd Barack Obamát, Joe Bident, Hillary Clintont és a demokratákat, ahogy felsorakoznak, hogy ünnepeljenek egy gyilkos zsarnokot és gonosztevőt. Ahogy nem mennénk el Pol Pot, Sztálin vagy Mao temetésére, mert gyilkos kommunista diktátorok voltak, úgy nem tehetjük azt, amit Barack Obama és Justin Trudeau, akik Fidel Castrot, egy gyilkos kommunista diktátort ünnepelnek.

A spanyol delegációt János Károly volt király vezeti, aki két éve mondott le a trónról. Várhatóan az Ír-sziget egyesítéséért küzdő baloldali republikánus párt, a Sinn Féin vezetője, Gerry Adams is elmegy majd Havannába.

A brit kormány tájékoztatása szerint kevéssé valószínű, hogy Boris Johnson külügyminiszter elmenne a temetésre. Feltehetően Sir Alan Duncan, az amerikai ügyekért felelős helyettes külügyminiszter megy majd helyette. A brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbin sem lesz ott, az árnyékkormány külügyminisztere, Emily Thornberry képviseli a pártot.

Fidel Castro testvére, Juanita Castro, aki több mint ötven éve Miamiban él, azt mondta, nem vesz részt, mert a szabadságba vetett hite erősebb a személyes gyászánál. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik