Nagyvilág

Elbukott a svájci népszavazás az atomerőművek leállításáról

A választók arról döntöttek, hogy korlátozzák-e 45 évre a reaktorok üzemidejét.

Népszavazást tartottak Svájcban arról, hogy az országban működő atomreaktorok működési idejét korlátozzák-e 45 évre. Ennek értelmében az öt svájci atomerőműből hármat már jövőre be kellett volna zárni, 2029-re pedig teljesen megszűnne a nukleáris energiatermelés, de a választók elutasították a javaslatot.

A szavazók 54,23 százaléka voksolt nemmel, 45,77 százalék viszont támogatta a javaslatot. A részvételi arány 44,8 százalék volt.

A svájci kormány a 2011. márciusi japán földrengés és szökőár nyomán történt fukusimai nukleáris baleset hatására már döntött az erőművek majdani bezárásáról, de határidőket nem szabott meg. A zöldek a folyamat felgyorsítását szerették volna elérni, ebben a baloldali pártok támogatták őket. A kormány viszont az energiaellátás biztonságával érvelt.

Az észak-svájci Aargau kantonban, a német határ közelében működik a világ legrégebbi atomerőműve, a Beznau I, amely 47 éve termel áramot. Ha a népszavazáson az igenek győztek volna, akkor az 1972-ben üzembe helyezett Beznau II reaktort és a mühlebergi erőművet is be kellett volna zárni. Svájcnak ezen kívül két reaktora van még, az 1979 óta működő gösgeni és az 1984-ben üzembe helyezett leibstadti. Ezek az ország áramszükségletének több mint harmadát termelik.

A svájci kormány jelenlegi terve szerint az atomerőműveket addig nem állítják le, amíg a biztonságos működésük garantálható. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik