Külföld

A német államfő szerint lassítani kell Európa egyesülését

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 27. 17:09

Szerinte olyan gyors a folyamat, amihez nem tud mindenki alkalmazkodni, ez a bajok fő forrása.
Korábban a témában:

Szünetet kell tartani az uniós integrációban és tudomásul kell venni, hogy nem mindenki érzi magát világpolgárnak – mondta a német államfő a Welt am Sonntag című lapnak.

Joachim Gauck az amerikai választási kampányra reagálva kiemelte: foglalkozni kell azzal, hogy a politikai folyamatok alakításában irracionális tényezők váltak jelentőssé, a felvilágosult politika erői pedig elérkeznek a határukhoz. Arról, hogy több országban is az állam és a kormányzás illiberális felfogását képviselő emberek juthatnak hatalomra, az államfő azt mondta, nem lát tőlük igazán felvillanyozó javaslatokat, politikai programokat.

Az ilyen mozgalmak és vezetőik inkább csak azt használják ki, hogy a lakosság egy része fogékony az egyszerű válaszokra, magyarázatokra

– mondta, hozzátéve, hogy ehhez még hozzájárul a határozott vezető iránti igény, ami olyan politikusok iránt is megnyilvánul, akik nem mindig veszik komolyan a demokratikus alapelveket.

Gauck szerint előretör az „ellen-felvilágosodás”, ezért a demokráciát nem szabad olyan természetes adottságként kezelni, amelyért nem kell semmit tenni. De kitért arra is, hogy

az elitekkel szemben sok polgár nehezen viseli, hogy a világ egyre inkább „összenő”, és a társadalom egyes részeiben erősebb az igény az elitek megbüntetésére, mint a részvételre a vitákban.

Az okos politikának kezelnie kell ezeket a változásokat, céljai feladása nélkül. Európára vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy érdemes szünetet tartani az integrációban, és végiggondolni, hogy a célokat milyen ütemben lehet elérni.

A mind szorosabb egyesülés útján időnként annyira gyorsan haladtunk, hogy nem tudott vagy nem akart velünk tartani az összes polgár

– vélekedett Gauck, aki szerint vissza kell szerezni az EU-tól elforduló emberek támogatását.

El kell elérni, hogy az EU polgáraiban kialakuljon az a meggyőződés, hogy az egyesült Európa a békét, a szabadságot, a biztonságot, a demokráciát, a jogállamiságot jelenti

– mondta. Szerinte a nemzeti büszkeséget nem kell átengedni a nacionalistáknak, egy európai és világpolgár is lehet büszke a hazájára. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.