Nagyvilág

Példátlan izraeli tűzvész: palesztin gyanúsítottakat vettek őrizetbe

Az Izraelben hatalmas károkat okozó, példátlan tűzvész lángjai Ciszjordánia felé terjedtek tovább szombaton, ahol egy telepet ki is ürítettek - közölte az izraeli rendőrség.  

Ötödik napja több tucat helyen tombolnak a lángok Izraelben, aminek kedvez az erős szél és a rendkívüli szárazság is. Ciszjordániában, a Halamis nevű zsidó telepről mintegy ezer embert telepítettek ki. A lángok 45 házat tettek lakhatatlanná. Más telepek közeléből is jeleztek tüzet, de máshol még nem rendeltek el kitelepítést.

Az oltási munkálatokban 21 repülő ontja tonnaszám a vizet a lángoló területekre. Az izraeli gépeket török, görög, horvát, orosz, francia, kanadai, spanyol és azeri repülők is segítik.

Netanjahu: gyújtogató terrorizmus

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a tűzesetekkel összefüggésben “gyújtogató terrorizmusról” beszélt, amelyet “Izraellel szemben nagyon ellenséges elemek” követtek el. Az izraeli hadsereg közben tudatta: több mint tíz palesztint fogtak el, akiket gyújtogatással gyanúsítanak. Hármat közülük benzines palackokkal, öngyújtókkal értek tetten. A palesztin vezetés ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, de a tűz megfékezése érdekében palesztin tűzoltók is kockáztatják az életüket izraeli kollégáikkal együtt.

Ajman Oda izraeli arab ellenzéki politikus visszautasította, hogy az izraeli kormány az arabokat tegye felelőssé a tűzvészért, s úgy véli, hogy az izraeli kormány politikai haszon reményében az arab kisebbség ellen uszít.

Hivatalos becslés szerint az Izraelben pusztító tűzvész rekordmennyiségű,

13 ezer hektár erdőt és bozótost tarolt már le. A hatóságok becslései szerint a lángok mintegy 700 házban okoztak károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik