Nagyvilág

December 4-én temetik Castrót

December negyedikén, Santiago de Cubában helyezik végső nyugalomra Fidel Castro volt kubai elnököt – jelentette be a kubai legfelső végrehajtó hatalom szombaton. A testület a temetésig, december 4-éig tartó kilencnapos nemzeti gyászt hirdetett a kubai forradalom vezetőjének halála miatt.

Ez idő alatt félárbócra kell engedni a zászlókat, a rádióknak és a televízióknak “hazafias és történelmi” műsorokat kell sugározniuk. Nem tarthatók nyilvános rendezvények és előadások, noha szombat este például először lépett volna fel Kubában Plácido Domingo, a világhírű operaénekes.

Az államtanács közleménye szerint a jövő héten, négy nap alatt gyászmenet halad végig az országon Fidel Castro hamvaival. A menet szerdán Santiago de Cubából indul, és bejárja azt az utat – csak ellenkező irányban -, amelyet Castro tett meg a forradalom idején. Havannában a Forradalom terén – ahol Castro hatalmas tömegek előtt mondott beszédeket – nagygyűlést tartanak az elhunyt politikusra emlékezve.

A testület szerint minden kubai lehetőséget kap arra, hogy lerója kegyeletét az elhunyt előtt azzal, hogy hétfőn vagy kedden ellátja kézjegyével a kubai forradalomra tett ünnepélyes eskü szövegét.

Fidel Castro helyi idő szerint péntek este halt meg életének kilencvenedik évében Havannában. A halálhírt fivére, Raúl Castro kubai elnök jelentette be, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését tőle. Bátyja halálának okáról nem mondott semmit. Annyit közölt még, hogy fivére akaratának megfelelően helyi idő szerint szombat reggel elhamvasztják.

Fidel Castro 1923-ban született a Santiago de Cubától északra fekvő Biránban, és Santiago de Cubában járt iskolába. Ez a délkelet-kubai nagyváros kulcsfontosságú szerepet játszott az általa elindított forradalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik