Nagyvilág

Pénzkötegekkel motiválja a tanulókat egy gimnázium

Nem kevesebb, mint nyolcmillió jüant (valamivel több, mint 337 millió forintot) osztott szét a diákjai között egy kínai középiskola. A tekintélyes összeget azok között a 15 éves tinik között osztotta szét ösztöndíjként a Zhejiang tartományban működő Shuren Gimnázium, akik sikeres felvételi vizsgát tettek.

Fotó: Huanqiu
Fotó: Huanqiu

Az átadón készült, hatalmas pénzkötegekkel pózoló diákokat ábrázoló fotók pillanatok alatt bejárták a kínai közösségi portálokat.  A pénzt 239 diák között osztották szét, három kategóriában, a vizsgán elért pontszámok alapján: 100, 50, illetve 40 ezer jüant (4,2 millió, 2,1 millió, illetve 1,7 millió forintot) adtak készpénzben. Szép kereset lenne, ha a diákoknak nem kellene évi 30 ezer jüanos tandíjat fizetniük a magániskolában.

Az országos médiában sokan támadták az iskolát. Azt írták, ezzel a módszerrel legfeljebb korrupt hivatalnokokat lehet képezni. Az igazgató, Lin azonban megvédte a módszert. Azt mondta, a pénzzel azt akarta elérni, hogy az ország legtehetségesebb diákjai az általa vezetett intézményt válasszák. Hozzátette azt is, hogy annyira hisz a módszerben, hogy eladta egy shanghai ingatlanja eladásából befolyt pénzt is az ösztöndíjakba fektette.

(via Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik