Nagyvilág

Nemzetközi körözést adtak ki az ukrán oligarcha ellen

Dmitro Firtast pénzmosással gyanúsítják.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a spanyol rendőrség Dmitro Firtas ukrán oligarcha ellen. Azzal gyanúsítják, hogy vezető szerepet töltött be egy pénzmosással foglalkozó bűnszervezetben.

A hivatalos közleményben csak annyit árultak el, hogy egy gázüzletággal foglalkozó ukrán üzletembert köröznek, a spanyol sajtó viszont nevén nevezte Firtast, Ukrajna egyik leggazdagabb emberét, aki az ukrajnai gázimporton szedte meg magát. Sajtóértesülések szerint azzal vádolják, hogy szervezett bűnözői kapcsolatain keresztül tízmillió eurót mosott tisztára Spanyolországban, a pénz pedig a gyanú szerint bűncselekményből származik.

Dmitro Firtast 2014-ben már letartóztatták Ausztriában, és hatalmas összegű, 125 millió eurós (csaknem 40 milliárd forint) óvadék ellenében engedték szabadon. Tavaly áprilisban az osztrák hatóságok elutasították kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol korrupcióval és bűnszervezetben való részvétellel vádolják.

A spanyol rendőrség közölte: a pénzmosással foglalkozó bűnszervezet öt feltételezett tagját tartóztatták le csütörtökön. Ők mindannyian spanyol állampolgárok, és alsóbb szinten vettek részt a bűncselekményekben. Hárman közülük ügyvédek, ketten banki alkalmazottak.

A hálózatra először júliusban csaptak le, akkor 12 embert tartóztattak le, köztük Sztyepan Csernoveckit, Kijev korábbi polgármesterének fiát, aki a Pravex bank alapítója. A bűnszervezet az illegálisan megszerzett pénzeket a rendőrség szerint szállodákba és ingatlanokba fektette. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik