Nagyvilág

Kiállt a nők elleni erőszak áldozatai mellett a spanyol miniszterelnök

Az erőszak elutasításának átléphetetlen értéknek kell lennie a társadalomban – mondta.

Spanyolország konzervatív miniszterelnöke kiállt az áldozatok mellett a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem világnapján. A spanyol parlamenti képviselők délben egy perces néma főhajtással emlékeztek a bántalmazottakra.

Mariano Rajoy kormányfő azt üzente:

Van kiút a problémátokból, számíthattok a támogatásra. A spanyol társadalom egésze mellettetek áll!

Rajoy részt vett azon az állami ünnepségen, ahol kitüntetéssel ismerték el az erőszakmentes társadalomért dolgozó szervezetek és szakemberek munkáját. Közölte: a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben Spanyolország az élen jár, de további erőfeszítésekre van szükség – támogatni kell a bántalmazott nőket, hogy ki tudjanak szabadulni helyzetükből, és végig kell kísérni őket az egész folyamaton, hogy békében élhessenek, távol a bántalmazójuktól.

Spanyolországban parlamenti albizottságot állítanak fel, hogy felmérjék a rendszer hiányosságait, majd a parlamenti pártok konszenzusán alapuló egyezményt fogadjanak el a kérdésben. A kormányfő szerint az erőszak elutasításának átléphetetlen értéknek kell lennie a társadalomban.

Spanyolországban idén 40 nőt ölt meg párja vagy volt párja. A nemi alapú erőszak elleni harc az utóbbi években az egyik legfontosabb társadalmi üggyé vált Spanyolországban: rendszeresek a figyelemfelkeltő akciók, felvonulások, amelyek mind azt az üzenetet közvetítik a bántalmazók felé, hogy tetteiket, magatartásukat a többség elítéli, és nem hagyja szó nélkül. (MTI)

Magyarországon is felvonulás lesz

Magyarországon is programsorozat kezdődött pénteken a nők elleni erőszakkal szemben. A 16 Akciónap keretében szombaton felvonulást is tartanak az áldozatokért. A szervezők azt is szeretnék elérni, hogy a magyar parlament ratifikálja a családon belüli és nők elleni erőszak elleni fellépést segítő isztambuli egyezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik