Nagyvilág

Donald Trump meghívta magához Orbánt

November elején írtunk arról, hogy kormánypárti napilaptól érkezik a Világgazdaság új főszerkesztője, miután a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel is összefüggésbe hozható Opimus Press megvette a Mediaworks kiadót.

A főszerkesztő cserének meg is lett az eredménye, Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a lapnak.

Bérmegállapodás

A bérmegállapodásról Orbán azt mondta, számára mindig az tűnt ésszerűnek, hogy lennie kell egy ilyen megállapodásnak, azt azonban senki sem tudhatta, hogy a pártpolitika milyen mértékben itatta át az érdekképviseleteket.

Hozzátette, ennek a megállapodásnak az adja az alapját, hogy a magyarok képesek voltak többet, jobb minőségben dolgozni. Emellett elhitték, hogy nem kell mindig a kiskapukat keresgélni, és a segélyre alapozott élet helyett érdemesebb a munkára alapozott életformát választani. Hat éve ugyanis a dolgozó emberek is azt látták, hogy ügyeskedésből, a segélyek és családtámogatások jó kihasználásából jobban meg lehet élni, mint munkából. Innen kellett eljutni a munkaalapú társadalom világába. A mostani megállapodás legfontosabb üzenete tehát az, hogy Magyarországon megéri dolgozni.

Az uniós béreket nem tekinti mércének, szerinte annak, hogy sok magyar külföldön dolgozik inkább az az oka, hogy itthon az egységes uniós munkaerőpiac része lett, itt mindig is jönni-menni fognak az emberek.

A fiatalokat nem lehet visszatartani, és nem is kell.

– mondta.

Ha néhány év múlva beérnek az egészségmegőrzési beruházások, elkészülnek a kerékpárutak és más rekreációs fejlesztések, akkor hazánk a legjobb életminőségű országok egyike lesz.

– tette hozzá.

Magyarországon azért nem voltak a miniszterelnök szerint eddig magasabbak a bérek, mert nem volt gazdasági növekedés és hatékonyságjavulás.

Nyugdíjasok

A nyugdíjasokkal megállapodást kötöttünk, hogy megtartjuk a nyugdíjak reálértékét. Ezt be is tartottuk, sőt túlteljesítettük, reálérték-növekedést is elértünk. Természetesen tudjuk, hogy nem könnyű az idősek élete.

– kezdte Orbán.

Szerinte viszont ebben a pillanatban a nyugdíjrendszer határait nem lehet feszegetni. Amit tehetnek, az a megélhetési költségek csökkentése, ebben nagy szerepe van az általános forgalmi adó leszállításának.

Kis vállalkozások

aggódnak, de Orbán úgy látja, itt lesz egy kis meglepetés, mert hirtelen ki fog derülni, hogy sok vállalkozás csak azért nem haladta meg az 500 millió forintos adóhatárt, mert a kedvezőbb kulcs után akart fizetni.

Ez nem kritika, az adóoptimalizálás mindenhol jelen van a világban, ugyanakkor erre a trükkre az egységes adókulcs mellett már nem lesz szükség.

Élete egyik nagy pillanatának tartaná, ha az adókulcsot kilenc százalékra vinnék.

Beszélt Trumppal

Telefonon, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot. Úgy érzékeltem, tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek. Meghívott Washingtonba, mire elmondtam neki, hogy már régen nem jártam ott, hiszen „fekete bárányként” kezeltek. Nevetve annyit válaszolt, hogy őt is.

Donald Trumpról azt gondolja, hogy most olyan elnöke lesz Amerikának, aki ideológiailag nem korlátozott, tehát nyitott ember, és sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmény érdekli, mintsem a politikai elméletek.

Ez nekünk kedvez, hiszen a tények mellettünk szólnak. A gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat.

– zárta Orbán a Világgazdaságnak adott interjúját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik