Nagyvilág

Börtönbe zárnának két tizenéves lányt, mert megcsókolták egymást

A marokkói hatóságok szerint ez szexuális deviancia.

Bíróság elé állítottak egy 16 és egy 17 éves lányt Marokkóban, mert megölelték és megcsókolták egymást. A vád szerint „erkölcstelen és természetellenes cselekedetet követtek el azonos neművel”. Letartóztatták őket, egy hétig őrizetben is voltak, most óvadék ellenében szabadlábon lehetnek. Ugyanakkor három év börtönre is számíthatnak, ha a bíróságon bűnösnek találják őket.

Ez az első eset az észak-afrikai országban, hogy két nőre alkalmazzák azt a jogszabályt, ami alapján azonos neműeket „szexuális deviancia” miatt meg lehet büntetni. Jogvédő szervezetek azt követelik, ejtsék a vádat a lányok ellen, és közösségi kampány is indult.

A szexuális kisebbségek érdekeit védő marokkói Aswat Group és a Human Rights Watch jogvédő szervezet azt állítja, a lányokat kényszerítették, hogy vallomást tegyenek. Ráadásul egyiküket felnőttekkel együtt zárták börtönbe, akik terrorizálták, ez pedig szembemegy a nemzetközi joggal, ami kimondja, hogy a fiatalkorúakat nem lehet felnőttekkel együtt fogva tartani.

A Human Rights Watch régiós igazgatója azt mondta:

Ez a két lány csak azért kerülhet börtönbe, mert kimutatták egymás iránti érzéseiket.

Hozzátette: a marokkói hatóságoknak be kell fejezniük azt a gyakorlatot, hogy közös beleegyezésen alapuló, magánéleti cselekedeikért zaklatnak embereket. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik