Nagyvilág

Földrengés, cunamiriadó és hurrikán csapott le Közép-Amerikára

Erős, 7,2 fokozatú földrengés rázta meg Közép-Amerika csendes-óceáni partvidéket csütörtökön, miközben hurrikán söpör végig a térségben.

A földmozgás epicentruma a salvadori Puerto Triunfótól 154 kilométerre délnyugatra, fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. A csendes-óceáni amerikai megfigyelőközpont cunamiriadót rendelt el az epicentrum 300 kilométeres körzetében. A rengés a Karib-térség többi országát is érintette, köztük Nicaraguát.

https://twitter.com/abc_es/status/801870516206391296

A salvadori hatóságok áldozatokról és károkról egyelőre nem tudnak, de cunamira számítanak.

Helyi előrejelzések szerint a szökőár várhatóan eláraszt majd strandokat, kikötőket, parti éttermeket, üzleteket és házakat, ezért azt tanácsolják az ottani lakosoknak, hogy már most távolodjanak el a tengerparti résztől, keressenek magasabban fekvő helyeket, a kisebb vagy közepes méretű hajókat pedig óva intik attól, hogy a következő órákban kifussanak a tengerre.

Costa Ricában és Nicaraguában már evakuálták a tengerpart lakosságának nagy részét, mivel az Ottó névre keresztelt hurrikán eleve több országot fenyeget Közép-Amerikában. Ez a hurrikán a hetedik a november végéig tartó szezonban. A magja körül forgó szél sebessége átlépte az óránkénti 120 kilométert, Panamában már az előző napon három emberéletet követeltek a vihart kísérő felhőszakadás okozta balesetek.

Nicaraguában Daniel Ortega elnök szükségállapotot rendelt el a földrengés és a hurrikán várható következményeire tekintettel.

(El País, El Mundo, ABC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik