Nagyvilág

Ausztriában is jöhet az EU-tagságról szóló népszavazás

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik.

Fontosnak tartja az Európai Uniót Ausztria számára, de a jelenleginél jobb EU-t szeretne, nyilatkozta Hofer a BBC-nek.

Mint mondta, ha az ausztriai elnökválasztás december 4-re halasztott második fordulójában államfővé választják, azt semmiképpen sem lehetne úgy tekinteni, hogy az osztrák választók Ausztria EU-tagsága ellen szavaztak.

Elárulta, két tényező késztetné őt az osztrák EU-tagságról vallott nézeteinek megváltoztatására.

Az egyik az, ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba, a másik pedig az, ha Nagy-Britannia kilépésére válaszul az EU döntéshozatali szerkezete a jelenleginél központosítottabbá válnék a tagállami parlamentek jogköreinek csorbításával, és ha az EU-t e folyamat eredményeként úgy irányítanák, mint egy országot.

Hofer szerint ebben az esetben Ausztriában is népszavazást kellene tartani, mert ez alkotmányos változást jelentene.

Nagy-Britanniában június 23-án tartottak referendumot a brit EU-tagságról, és a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Az FPÖ jelöltje a csütörtökön sugárzott rövid interjúban kijelentette a BBC-nek, hogy senkinek nincs félnivalója az ő elnökké választásától, de vannak alapelvei.

Bár az Ausztriában élő muszlimok az ország részét képezik, az iszlám nem része a mi értékeinknek.

Hofer saját magát nem tekinti szélsőjobboldalinak, politikai nézeteit inkább jobbközép beállítottságúnak nevezné. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik