Nagyvilág

Ausztria nem akar csatlakozni a V4-ekhez

De Magyarországgal jó az együttműködés és közösek a célok – mondta az osztrák külügyminiszter.

Az osztrák külügyminiszter szerint

mindig jó volt az együttműködés Magyarországgal, elsősorban Szijjártó Péter külügyminiszterrel,

mert a cél közös: az európai külső határok védelme és a menekültek létszámának csökkentése. Ezt Sebastian Kurz az MTI-nek mondta csütörtök este.

Kijelentette: Közép-Európa nem tudja végeláthatatlanul befogadni a menekülteket. Tavaly még voltak eltérő vélemények Közép-Európában és az osztrák kormányban is, azonban az események megmutatták, hogy az általa is szorgalmazott út az egyetlen lehetséges megoldás – magyarázta.

Kurz szerint a menekülthelyzet megoldásának következő lépése, hogy az uniós tagállamok határozottabban vegyenek részt a külső uniós határok védelmében, mind anyagi téren, mind az erőforrások tekintetében.

A külföldi újságírók számára tartott háttérbeszélgetésen az osztrák külügyminiszter leszögezte: nem terveznek belépni a visegrádi országok szövetségébe. Ausztria hidat képez Európa nyugati és keleti részei között, a visegrádi országok pedig fontos partnerek számára – mondta.

A politikus szerint Európában a populizmus elterjedése nem trendszerű, hanem  egyes témák, a menekültügy és a migráció megoldatlansága vezettek olyan jelenségekhez, mint a Brexit, és ugyanez volt az oka Donald Trump  elnökké választásának is az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik