Nagyvilág

Óriási botrány lett az izraeli hadsereg gyanús fegyvervásárlásából

Vizsgálatot sürget az ellenzék Izraelben, az új tengeralattjárók és hadihajók gyanús beszerzése miatt.

Aviháj Mendelblit főállamügyész vizsgálat indítására utasította a rendőrséget a tengeralattjáró-beszerzések ügyében, miután meg nem nevezett új információk juttattak a rendőri szervek birtokába.

A haditengerészeti vásárlások miatt összeférhetetlenségi ügybe keveredett David Simrón, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédje, aki “egyszerre képviselte” a kormányfőt, valamint a ThyssenKrupp Marine Systems nevű német hajóépítő cég érdekeit, és erről nem értesítette a hatóságokat.  

Egy héttel ezelőtt arról volt szó, hogy a miniszterelnök a hadsereg ellenében vitte véghez három új tengeralattjáró megvásárlását a ThyssenKrupptól. Netanjahu kijelentette, hogy csakis Izrael védelmében, és a német-izraeli kapcsolatok javítása érdekében hozta meg döntéseit. Az ellenzék viszont parlamenti vizsgálatot sürget.

Az ügyletnek állítólag szerepe volt Móse Jaalon védelmi miniszter tavaszi menesztésében is. Jaalon Facebook-bejegyzésében megerősítette, hogy védelmi miniszterként fölöslegesnek ítélte az újabb tengeralattjárók beszerzését, és mindent elkövetett a háta mögött megkezdett tárgyalások leállításáért.

Kedd este a tévé bemutatott egy, Simrón lobbizását bizonyító, két évvel ezelőtti e-mailt, amelyben a védelmi minisztérium jogtanácsosa arról számolt be, hogy Simrón egy nemzetközi hadihajó-beszerzési pályázat leállítását sürgeti a ThyssenKrupp érdekében, “miként azt Benjámin Netanjahu is kérte”.

David Simrón és Benjámin Netanjahu egybehangzóan tagadják, hogy tudtak volna egymás lépéseiről.

Azt is tagadják, hogy valaha is megvitatták volna a haditengerészeti beszerzések kérdéseit, noha a tízes tévétársaság szakértője szerint igen szoros baráti kapcsolatban vannak, és gyakran naponta több órán át beszélgetnek.

A ThyssenKrupp azt állítja, hogy nem is tudott Simrón megbízásáról, ők egy másik izraeli üzletembert bíztak meg, aki tudtuk nélkül kérhette fel lobbizásra Netanjahu ügyvédjét és bizalmasát.

A három új tengeralattjáró másfél milliárd dollárba, (436 milliárd forint) kerül, ez volt az izraeli hadsereg egyik legnagyobb fegyvervásárlása az utóbbi években.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik