Nagyvilág

A szászországiak negyede szavazna a bevándorlásellenes AfD-re

Ha jövő vasárnap választásokat tartanának, minden negyedik szászországi választó ikszelne a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) nevű bevándorlásellenes pártra, ez 15.3 százalékos erősödést jelent – ez derült ki abból a reprezentatív közvéleménykutatásból, amelyet a Mitteldeutsche Rundfunk megbízásából készített a német Infratest dimap – számolt be a Focus.

A felmérés szerint a jelenleg kormányzó CDU-SPD koalíció elveszítette többségét, a kereszténydemokrata CDU 34 százalékot, a szociáldemorata SPD 12 százalékot érne el. 2014-ben éppenhogy meglett a többségük, összesen a szavazatok 52 százalékát szerezték meg.

Nem bíznak a politikában

A német tartomány miniszterelnöke, a kereszténydemokrata Stanislaw Tillich az MDR Aktuell című műsorában azt mondta: ez egy olyan eredmény, aminek nem lehet örülni, a koalíció rossz teljesítményének okát a “jelenlegi nehéz időkben” a menekültválsággal magyarázta. Mint mondta, kormányzata fontos döntéseket hozott, azonban időre van szükség, míg ezek hatásai megmutatkoznak. Szerinte

az AfD az elégedetlenségre alapoz, azonban felelősséget nem kell vállania. 

A közvéleménykutatás számai szerint egy esetleges SPD-Zöldek-baloldaliak koalícióval sem lenne meg a többség a kelet-németországi szövetségi államban, mivel mind a Zöldek, mind a baloldali Die Linke gyengülést mutat.

A megkérdezettek 51 százaléka elégedett a kormány munkájával, 45 százalékuk azonban kritikus véleményt fogalmazott meg. A felmérésből kiderült, hogy lassan eltűnik a politikába vetett bizalom: minden harmadik választópolgár gondolja úgy, hogy nincs olyan párt, amelyik meg tudná oldani Szászország legfontosabb problémáit. A bizalmatlanok száma 15 százalékkal emelkedett a legutóbbi, a 2014-es felmérés óta.


		

Ajánlott videó

Olvasói sztorik