Külföld

Szárazon megúszták a wuppertali muszlim erkölcscsőszök

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 21:18

2014-ben eléggé felhorgadt Németország azon, hogy önkéntes iszlamisták embereket zaklattak egy nagyváros utcáján azzal, hogy ne igyanak, ne hallgassanak zenét, ne zülljenek a muzulmán előírások miatt. Most felmentette őket a bíróság.
Korábban a témában:

Felmentette hétfőn a wuppertali tartományi bíróság az egyenruhával való visszaélés vádja alól a nyugatnémet városban 2014-ben feltűnt önjelölt muzulmán “vallásrendőrség” tagjait. A bíróság kiemelte, hogy nincs olyan jogszabály, amire hivatkozva büntetni lehetne a hét vádlottat. Ügyükben a rendőrség sem talált bűncselekményre utaló elemeket, elmarasztalásuk így hiba lenne – indokolt a bíró.

A Spiegel Online szerint a wuppertali ügyészség fellebbez a felmentő ítélet ellen. A bíróság először a per megindítását is elutasította, arra hivatkozva, hogy nem tűnik egyenruhának a vádlottak által 2014. szeptember 3-án este a belvárosban viselt Shariah Police (saría rendőrség) feliratú, narancssárga láthatósági mellény, ezért a vád alaptalan.

Az ügyészség a döntés felülvizsgálatát kérte a düsseldorfi tartományi felsőbíróságtól. Arra hivatkozott, hogy a ruha viselői azt juttatták kifejezésre a “saría” (iszlám jogrendszer) szóval, hogy kiállnak a muzulmán vallási előírásokért, a “rendőrség” szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják ezt. A formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen megjelenésével, az ilyen riadalmat keltő, közösségellenes erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélést.

A felsőbíróság végül az ügyészség álláspontját fogadta el, és a per lefolytatására utasította a wuppertali tartományi bíróságot.

A 25 és 34 év közötti férfiak perében nem szerepel a csoport vezetője, Sven Lau hitszónok. Az ellene a wuppertali saría rendőrség ügyében indított eljárást vádemelés nélkül zárták le, mert egy súlyosabb ügy vádlottja lett: a tavaly decemberben őrizetbe vett iszlamista ellen pert indítottak az al-Kaidához tartozó, korábban an-Nuszra Frontként ismert szíriai Dzsabhat Fatah as-Samhoz közel álló Dzsais al-Muhádzsirún va al-Anszar támogatásának vádjával. Az ügyészség szerint a német férfi közvetítő volt a szíriai csoport és a hozzá csatlakozni kívánó németországi szélsőségesek között, és harcosok mellett pénzt és hadi eszközöket is szerzett neki.

A Sven Lau vezette önjelölt erkölcsrendészek a világi államot elutasító – a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő – szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amiken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat állt, és egyebek között az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a drogfogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük. Az eset országszerte felháborodást váltott ki.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.