Nagyvilág

Órákon belül bezárulhat az óriási harapófogó az ISIS körül

Egyre forróbb az iszlamisták lába alatt a talaj, ha a síita harcosok elfoglalják Tal Afar városát, Moszulból már nem fognak tudni kijutni az ISIS-esek.

Megkezdődött a moszuli offenzívához kapcsolódó egyik legfontosabb ütközet hétfőn: síita milíciák kezdték el ostromolni Tal Afar városát. Hogy ez miért annyira fontos? Ahogy a lenti térképen látható (ahol a fekete az Iszlám Állam, a piros az iraki állam és milíciái, a sárga az iraki Kurdisztán területe) látható, hogy ha Tal Afar elesik, Moszult végképp bekerítették és az utolsó utánpótlási vonalaktól is elesik az ISIS.

Forrás: isis.liveuamap.com
Forrás: isis.liveuamap.com

Tal Afarnak megvan a maga története, sok felkelő származik innen, de alapvetően vegyes a lakossága sok síitával és türkménnel. Az Iszlám Állam 2014-ben foglalta el. A vegyes lakosság miatt élnek a félelmek, hogyha a síita csapatok beveszik a várost, borzasztó bosszút állnak az ISIS-t esetleg támogató szunnitákon.

Az Amnesty International is erre figyelmeztetett, a törökök pedig fenyegettek: amennyiben a türkmén lakosok haja szála görbül, Törökország beavatkozik.

A török intervenció egyre inkább ott lebeg a levegőben, az iraki kormányfő, Hajder el-Abadi is jelezte, nem lesz itt semmiféle etnikai tisztogatás, tiszteletben tartják a város etnikai sokszínűségét.

Eddig mintegy 200 négyzetkilométert tisztítottak meg a szövetséges erők Moszul körül. Ebben nagy szerepük volt az Irán által támogatott síita csapatoknak, amik szépen jelölik mindenhol a hőstetteiket: kiürült szunnita falvak házfalaira fújják fel az ajatollahot éltető szövegeiket. A Tal Afar melletti fontos légibázist is ők foglalták el.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik