Nagyvilág

Ha Schulz távozik, Juncker is leléphet

Az Európai Bizottság elnöke erről zárt ajtók mögött beszélt.

Jean-Claude Juncker lemond az Európai Bizottság vezetéséről, ha Martin Schulz nem marad az Európai Parlament elnöke – tudta meg a német Der Spiegel. A beszámoló szerint zárt ajtók mögött arról beszélt, hogy nem tudja garantálni, hogy marad a bizottság élén, ha Schulz helyére konzervatív EP-elnök érkezik.

A lap megkeresésére az Európai Bizottság szóvivője nem cáfolta, hogy ilyesmi elhangzott, de kizárta, hogy Juncker valóban távozna.

A kérdés azért került napirendre, mert a szociáldemokrata Martin Schulz német külügyminiszter lehet, ha februárban a posztot most betöltő Frank-Walter Steinmeiert államfővé választják.

Egy ugyancsak zárt ajtók mögött zajlott tárgyaláson ugyanakkor Schulz arról beszélt, hogy továbbra is az Európai Parlament élén maradna. Azt mondta, elkötelezett az európai projekt iránt, és továbbra is szeretne hozzájárulni.

A Der Spiegel arról is beszámolt, hogy Juncker a konzervatív Európai Néppárt képviselőit is próbálta arról győzködni, hogy támogassák Schulz újabb ciklusát, amit az egyik képviselő felháborítónak nevezett. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik