Nagyvilág

A bajor testvérpárt még nem fogadta el Merkel újraindulását

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyelőre nem kötelezte el magát amellett, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választásra a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét, Angela Merkelt jelölje kancellárnak. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) és az ellenzék harcra készen, a sajtó pedig vegyesen fogadta a 12. éve hivatalban lévő kormányfő vasárnapi bejelentését arról, hogy negyedszerre is elindul a kancellári tisztségért.

Angela Merkel “egyelőre a CDU jelöltje” a kancellári pozícióra – emelte ki hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban Hans-Peter Friedrich, a CSU egyik legtekintélyesebb politikusa, a testvérpártok közös Bundestag-frakciójának helyettes vezetője.

A CSU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártszövetségben a személyi kérdések előtt a tartalmi ügyeket tisztázzák, azonban a párt természetesen tudomásul veszi, hogy Angela Merkel úgy ítélte meg, eljött az ideje annak, hogy közölje szándékát.

Arra a kérdésre, mi szükséges ahhoz, hogy a CSU elfogadja kancellárjelöltként a testvérpárt vezetőjét, Hans-Peter Friedrich hangsúlyozta, hogy elsősorban nem személyekről, hanem a politika tartalmáról van szó, amellyel kapcsolatban vannak “nyitott ügyek”. A bevándorlás-politikában “nagyon nagy nehézségekbe ütközik” az álláspontok egyeztetése, de vannak más témák is, például az adórendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik