Nagyvilág

Világvége-repülőgép körözött Denver fölött

Fura jelenségre figyeltek fel november 16-án a repülés megszállottjai. A coloradói Denver belvárosa fölött feltűnt, és körözni kezdett egy rejtélyes, négy hajtóműves gép. A Flightradar24 portál ADS-B kóddal jelölte a repülőt, aminek hívójele Iron 99 volt.

Több hírportál is vicces cikkben számolt be a különös jelenségről, bár a történetben kevés volt a titok, és még kevesebb a vicc. Az Iron 99 az amerikai haditengerészet egyik E-6B Mercury típusú gépe volt, amit Doomsday Plane, vagyis Világvége-repülő néven is emlegetnek.

 

Fotó: Flightradar24
Fotó: Flightradar24

Azért mert akkor lát el kiemelten fontos feladatokat, ha kitör egy nukleáris háború. Parancsokat közvetít a ballisztikus rakétákat hordozó, nukleáris tengeralattjáróknak, vagyis megadja az atomrakéták célkoordinátáit. Emellett arra is alkalmas, hogy baj esetén pótolja a repülő parancsnokságként funkcionáló E-4B NAOC típusú gépeket.

Az E-6B Mercury a Boeing 707 vázára, a 737-es pilótafülkéjével épült. A haditengerészetnek 16 darabból álló flottája van belőle. Gyakran fel lehet őket fedezni az amerikai légtérben körözve, ilyenkor általában a kommunikációs csatornáikat állítják be.

(The Aviatonist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik