German Chancellor Angela Merkel arrives for a visit at Germany's Joint Terrorism Defense Center GATZ (Gemeinsames Terrorismusabwehrzentrum), in Berlin, on April 26, 2016. / AFP PHOTO / POOL / Markus Schreiber
Külföld

Hivatalos: Merkel újra ringbe száll a kancellári tisztségért

24.hu
24.hu

2016. 11. 20. 19:57

Korábban a témában:

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján Angela Merkel bejelentette: ismét pályázik a CDU elnöki tisztségére, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a 2017 őszi parlamenti választáson.

Kiemelte, hogy sokáig mérlegelte a döntést. Szeretné tovább szolgálni hazáját és pártját, akkor is, ha a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány nagyon nehéz és nagyon másmilyen lesz, mint az eddigiek. Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus végéig vállalná a német kormány vezetését. A CDU a december 6-án kezdődő kétnapos esseni kongresszusán tart tisztújítást.

A németek támogatják

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 55 százaléka támogatja, 39 százaléka pedig ellenzi, hogy Angela Merkelnegyedszer is elvállalja a kancellári tisztséget.

Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t – nyolcszor választották meg pártelnöknek -, és 2005 óta Németország kancellárja. A mostani a harmadik kormányfői ciklusa. Amennyiben negyedszer is elnyeri a kancellári tisztséget, megelőzheti a CDU-alapító Konrad Adenauert, aki 12 évig volt kancellár, és behozhatja a csúcstartó Helmut Kohlt, aki 16 évig vezette a német kormányt.

Új stratégia

A CDU elnöksége és választmánya a vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozáson véglegesíti a decemberi esseni kongresszusra készített határozati javaslatot. Ennek sajtóértesülések szerint fontos eleme, hogy a pártnak meg kell szólítania a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választókat, akik a pártrendszer hagyományos szereplőiben csalódva radikális erők felé sodródnak.

Az Iránymutatás nehéz időkben – a sikeres Németországért és Európáért című indítvány szerint vissza kell hódtani mindazon szavazókat, akik “a modernizáció vesztesének tartják magukat, és most még bal- és jobboldali populista pártoknál keresnek menedéket”.

A többek között Donald Trump megválasztott amerikai elnök és a német politika új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) sikerének tanulságait összegző indítvány szerint a kereszténydemokraták felelősséggel tartoznak a politikai spektrum szélei felé forduló választók iránt is, és ez a felelősség a mostani, “nehéz időkben” abban áll, hogy a párt iránymutatással és konkrét megoldásokkal szolgál.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.