Nagyvilág

Francia elnökválasztás: komoly előnnyel vezet a szélsőjobb

Franciaországban 2017 tavaszán tartanak elnökválasztást, az eredmény nemcsak a francia, hanem az európai politika szempontjából is egyaránt meghatározó lesz.

Ezért is számol be az Independent kiemelt hírként a legfrissebb közvéleménykutatás eredményéről.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen nyolc ponttal előzi meg Nicolas Sarkozyt, és 15 pontot ver a baloldali Jean-Luc Mélenchonra.

Ha Trumpnak sikerült győzni, a britek megszavazták a brexitet, semmi nem lehetetlen – fogalmazott Bernard-Henri Levy, vezető francia filozófus. Koránt sem biztos még Le Pen győzelme, de egyre erősebben benne van a pakliban. Ennek oka, hogy az emberek kiábrándultak a politikából, választásukban inkább a jelölt személyisége dönt.

Meggyőző előny

Az Ipsos eredményei alapján Manuel Valls miniszterelnök sem zárta ki Le Pen győzelmét, egyúttal a szélsőjobb előretörésének veszélyére figyelmeztetett. Marine 2011-ben vette át a párt irányítását apjától, akit sokszor vádoltak gyűlöletbeszéddel, többek között a holokauszt tagadásáért. Azóta a Nemzeti Front sokat “finomodott”, ennek ellenére sokan nyíltan fasisztának tartják Marine Le Pent.

Marine Le Pen most 29 százalékot kapna a közvéleménykutatók szerint. Legutóbb, 2012-ben 17,9 százalékkal lett harmadik, a választás első fordulójában a 27,18 százalékot elérő Sarközy és a végső győztes Hollande mögött, aki 28,63 százalékot szerzett.

Előválasztás Sarkozyéknél

Ma zajlik egyébként a Köztársaságiak elnökjelölt-állító választása, ahol vasárnap délig több mint egymillió választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát.

A több mint 10 ezer választási körzet 67 százalékában 1 millió 138 ezren voksoltak a délelőtti órákban, ami magas részvételt jelez előre. A legtöbb helyen legalább egy órát kell várakozni a szavazni szándékozóknak, akik türelmesen állnak kígyózó sorokban.

Az utolsó felmérések szerint szoros eredmény várható a három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő, és két volt miniszterelnök, Alain Juppé és Francois Fillon között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik