Nagyvilág

Porrá bombázzák a kórházakat az oroszok Aleppóban

Nincs messze a háborús bűnöktől az, amit az oroszok művelnek Aleppóban a szír rezsim megsegítésére. Kórházat nem illik bombázni.

Kelet-Aleppó utolsó kórházát is elpusztították az ilyen intézményeket szisztematikusan támadó orosz bombázók – írja a Guardian. Így 250 ezer ember maradt sebészeti és speciális ellátás nélkül. Az Omar bin Abdul Aziz kórházat péntek este 8.30-kor érte bombatalálat.

Egy David Nott nevű, háborús övezetekben jártas brit sebész azt mondta, napok óta támadták a környéket. Szörnyű látvány volt szerinte, ahogy élők és holtak feküdtek egymás mellett. Két orvos is meghalt. Az orosz bombázás a kormánybarát iráni milíciák támadását készíti elő egyébként. (A lenti videó egy korábbi kórházbombázásról szól.)

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet szerint 30 bombázás ért aleppói kórházakat július óta. A cél a város elfoglalása Basar el-Aszad elnök számára, ami az ő tippje szerint megfordítaná a háború menetét. Aleppó keleti – porrá bombázott – negyedeit még mindig az ellenzék ellenőrzi.

A város ezen részén már csak két hétre elegendő élelmiszer és gyógyszer van.

A nemzetközi segélyszervezetek egyből elítélték a támadást, de a kormányok nem ilyen hangosak. Még a felkelőket támogató, de időközben Oroszországgal baráti viszonyba került Törökország is néma maradt. Ők most al-Bab ostromával vannak elfoglalva, a szír várost az Iszlám Állam ellenőrzi. Az amerikaiak se reagáltak, de ehhez tudni kell, hogy Donald Trump várhatóan fel fogja függeszteni az ellenzék támogatását. A britek viszont barbárnak nevezték a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik