Nagyvilág

Lefagyasztották a 14 évesen meghalt brit lányt, hogy egyszer majd felélesszék

A bírósághoz fordult, hogy megkapja az esélyt arra, hogy tovább éljen.

Nem sokkal halála előtt engedélyezte a bíróság egy 14 éves brit lánynak, hogy lefagyasztathassa holttestét annak reményében, hogy később felolvasztják és meggyógyítják. A lány gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedett.

Tovább akarok élni. Meg akarom kapni ezt az esélyt

– írta kérelmében a lány, aki élete utolsó hónapjait azzal töltötte, hogy megtudja, hogyan tartósíttathatná testét. Ekkor ismerkedett meg a kriogenikával, azzal a gyakorlattal, mely során a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők holttestét rendkívül alacsony hőmérsékleten lefagyasztják. Akik ennek alávetik magukat, azt remélik, hogy feléleszthetik őket, ha az orvostudomány elég fejletté vált ehhez.

A lányt anyja támogatta a döntésében, az apja viszont nem. Mivel az elvált szülők nem értettek egyet abban, hogy teljesítsék-e lányuk kérését, bírósághoz fordultak. A lány azt kérte a bíróságtól, hogy rendelje el: édesanyja legyen az egyetlen személy, aki rendelkezhet sorsáról.

Az október 17-én Londonban elhunyt lány holttestét az Egyesült Államokba szállították. Csak itt és Oroszországban vannak olyan intézmények, ahol -130 fok alatt, folyékony nitrogénben tartósítanak emberi testeket.

A kriogenika egyébként vitatott eljárás, egyelőre senki nem tudja, lehetségessé válik-e valaha, hogy visszahozzák az embereket az életbe. Az elhunyt lány testének korlátlan ideig való tartósítását 13 millió forintnyi összegért vállalták. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik