Nagyvilág

Egyre több török akar Németországba menekülni

A kormánypárt egyik politikusa szerint épp Erdogannak tennének szívességet azzal, ha minden ellenzékit befogadnának.

Egyre több török állampolgár kér politikai menedékjogot Németországban a puccskísérlet óta – derül ki a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal adataiból. Október végéig 4437 török állampolgár adta be kérelmét, ami több mint kétszerese a tavaly egész évben regisztrált 1767 menedékkérelemmel.

Bár a hivatal szerint a növekedés nem feltétlenül függ össze a július közepi puccskísérlettel, az adatok szerint épp az események után érkezett több török menedékkérő. A kormányzó CDU-CSU pártszövetség frakciószóvivője arra számít, hogy számuk tovább emelkedik. Stephan Meyer közölte:

Németország nem oldja meg Törökország problémáját azzal, hogy meghívja az összes rendszerkritikus állampolgárt.

Ezzel a CDU-CSU-val koalícióban kormányzó szociáldemokraták európai ügyekért felelős államminiszterét bírálta, aki korábban arról beszélt, hogy Németország szolidaritást vállal a rendszerkritikus törökországi gondolkodókkal, és nyitva áll a politikai üldözöttek előtt.

Mayer viszont úgy látja: Németország ezzel szívességet tenne Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, aki éppen azt akarja, hogy eltűnjön az ellenzék. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik