Nagyvilág

Dzsihadisták ellenállásába ütköztek az iraki harcosok Moszulban

Orvlövészek és öngyilkos merénylők is hátráltatják a város visszafoglalását.

Az Iszlám Állam harcosainak ellenállásába ütköztek az iraki csapatok pénteken, miközben fokozatosan törtek előre Moszul keleti negyedeiben.

A dzsihadisták utolsó fellegvárának számító városban péntekre virradóra légicsapások, ágyúzás és automata fegyverek zaját lehetett hallani. Értesülések szerint egy iraki katona meghalt az összecsapásokban, és sebesült civileket is láttak, akik a harcok elől menekültek.

Névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselők szerint az iraki erők célja, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonják a város Tahrír nevű negyedét, ahonnan a szomszédos Muharabín nevű kerületbe tudnak eljutni. A katonák ugyanakkor erős ellenállással szembesülnek: a dzsihadisták orvlövészekkel, aknavető tűzzel, valamint robbanószerrel megpakolt páncélozott járműveket vezető öngyilkos merénylőkkel hátráltatják őket.

Csütörtökön a borult égbolt miatti rossz látási viszonyok akadályozták a drónok és harci repülőgépek bevetését. A kényszerű szünet miatt a városban harcoló iraki egységek biztosították az addig elfoglalt területeket, aknamentesítési feladatokat végeztek és az iszlamisták uralma alól felszabadított lakosságnak segélyszervezetek közreműködésével némi élelmiszert tudtak adni.

A Népi Mozgósítás nevű, főként síitákat, de keresztényeket és jazidiket is tömörítő félkatonai szervezet pénteken elkezdte a Moszul közelében lévő Tal-Afar nemzetközi repülőterének aknamentesítését. Az Iszlám Állam harcosai két éven át birtokolták a létesítményt, szerdán űzték ki őket onnan. A dzsihadisták aknamezővé alakították a repteret. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik